Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Vásárlói közösség/?!/ Ahogy én csinálnám!

Vásárlói közösség/?!/ Ahogy én csinálnám! 10 éve 4 hónapja #8505

  • attilar
  • attilar profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 277
  • Köszönetek száma: 167
Joz, szerintem fején találtad a szöget - itt valóban zömében a 10%-hoz tartozó emberkéket lehet találni, csak abban nem értek egyet, hogy ezek lennének a "legrosszabbak", ellenkezőleg.
Ha befolyásolható, szervilis, csak "cukor és ostor" rendszerrel motiválható emberekben gondokodol, nos akkor tényleg mi vagyunk a legrosszabb választás; téeszalapításhoz szintúgy.

A téeszekkel kapcsolatban szerintem csak egyetlen pont van, amiben egyet tudunk érteni: nem szabadott volna a rendszerváltás után ezeket ellehetetleníteni. Nem azért mert olyan jó lett volna hanem azért, mert a 40 év átkos alatt eltűntek az eszközök, az állatálomány, az emberek, a tudás a hagyományos parasztgazdaság folytatásához.... (pont, pont, pont, ez hosszú lenne, mellőzöm).

A nézőpontunk azért alapvetően eltérő, mert míg te a téeszt vagy hasonló alapon működő gazdaságot pozitív, követendő példának tartod, én semmiképpen sem; ellenkezőleg. Most nem fejtem ki részletesen a történelmi, nemzeti, családi hátterét ennek a dolognak, mert az egyszerűen tragikus. Nézzük csak tisztán gazdasági oldalról.

Azt írod, hogy az elgondolt rendszeredben profi pályázatírókkal, a felvehető uniós támogatásokkal, emellett a szokásos felvásárlási áraknál 1/3-dal magasabb árszinten ki lehet jönni legalább nullára. Én ezt nem tartom egy csöppet sem vonzó célnak.

Korábbi hozzászólásaidban kiemelted az optimális üzemméretet és teljesen igazad van, a jelenlegi gazdasági környezetben ez egy valós, létező tényező, amit a következők határoznak meg:
1. Az értékesítési hálózat - mivel az utóbbi 10-15 évben nemcsak a termelőket, hanem a kiskereskedőket is sikerült likvidálni, a hipermarketek üzletpolitikája diktálja hogy mit, mennyiért kell ill. lehet termelni.
2. A mezőgazdasági termelésben a meghatározó tényező a még mindig iszonyat olcsó fosszilis energiák felhasználása.

Az első ponthoz: míg te olyan rendszert szeretnél, amely az 1. pont szerinti elosztóhálózatot hatékonyan ki tudja szolgálni, talán nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy attól lenne jobb a világ, ha a multikat kiiktatnánk (ezt ugyan nem tudom megtenni, de gerillaharcot vívni igenis van affinitásom és ezt nem tartom haszontalan dolognak). Egyébként úgy gondolom hogy a multi kereskedőláncok vagy dinoszauruszbetegségben fognak elhunyni, vagy a 2. pont szerinti helyzet változása okozza majd a vesztüket.

A második ponthoz: a permakultúrához vonzódás egyik fő mozgatórugója szerintem az a felismerés, hogy a jelenegi renszer (soklóerős erőgépek+műtrágyák+destruktív talajművelés+vegyszerek) iszonyatosan károsítja a környezetet, ráadásul fenntarthatatlan. Miközben én is élvezem az olcsó energia előnyeit, értelmes dolognak tartom olyan termelő/értékesítő renszer kiépítésén fáradozni, amely a jelenlegi rendszer drasztikus változása ill. megszűnése esetén is életképes.

Találós kérdés: mekkora az optimális üzemméret 2500 Ft/liter gázolajnál? És 5000 Ft/liternél?
Ugyanez az üzletláncok működésére vetítve hogyan is néz ki?

Talán inkább a tökéletlen ládikós renszer tökéletesítésén vagy más hasonló, de jobban működő értékesítési rendszeren érdemes agyalni, a termelők és a fogyasztók abszolút önállóságának megtartása mellett; ezen a vonalon tudnánk együtt gondolkodni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo

Vásárlói közösség/?!/ Ahogy én csinálnám! 10 éve 4 hónapja #8508

  • joz
  • joz profilkép
Meghajolok az érveid előtt!
Affrancba! már megint nem válltjuk meg a világot :)
Továbbra is fenntartom, hogy a ládikós módszer zsákutca.

A témához tartozik, de csak lazán.

Minap beszélgettem egy nagyon okos művelt széleslátókörű .kereskedelemben dolgozó fejessel / Tesco / .
A kérdésem pont a multik sikerének kulcsára irányult. A válasza nagyon meglepett, ŐK SEM TUDJÁK!!! Milliárdokat költenek a megfejtésére de nem tudják!!!
Van Európában egy láthatatlan vízszintes vonal ami úgy magyarországon is keresztül megy.
Ettől északra csak a nagyáruházakat szeretik az emberek, ettől délre a sarki kis boltot. Az érdekes a dologban hogy például ez a vonal metszi mondjuk franciaországot is....
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Vásárlói közösség/?!/ Ahogy én csinálnám! 10 éve 4 hónapja #8541

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Próbálom követni ezt témát de egy kicsit elvesztem, annyi mindenről esett már szó. Egy pár dolog ami az olvasgatás közben megütötte a szemem és szeretnék rájuk reagálni:

Elhangzott, hogy egy dobozos rendszer nem működhet, mert 'nekem' nem jött be. - Szerintem az egyik legnagyobb hibánk, ha általánosítunk.

Az üzleti komplikációt olvasva elvesztettem a fonalat. Érzem, hogy az egyszerűbb, logikusabb megoldások is hamarosan megérkeznek. Addig meg szerintem érdemes kicsiben gondolkodni. Talán pont ez fogja szülni a megoldásokat. Hiszen minden hely és minden probléma más, így a megoldások sem lehetnek univerzálisak. - 9. ELV: ALKALMAZZ KISLÉPTÉKŰ, LASSÚ ÉS FOKOZATOS MEGOLDÁSOKAT

Nem hiszem el, hogy alapvető emberi tulajdonság lenne a sunnyogás. Meggyőződéesm, hogy ezt a média generálta verseny váltja ki az emberekből. Százalékokat mondogatni meg olyan kár a mi és az ők arányára. Fogadjuk már el, hogy csak mi vagyunk és nincsenek ők. - 8. ELV: ELKÜLÖNÍTÉS HELYETT TÖREKEDJ EGYSÉGRE

Ja, végezetül a láthatatlan vonalra reagálva, az a tapasztalatom, hogy a vonal tényleg létezik, ami fölött szinte csak nagyáruházak vannak. Csak szerintem ez nem azért van, mert az emberek ezt választották, hanem azért mert el lett velük hitetve, hogy ez a jó, ez a nyugati, ez a fejlődés; aztán mire észbe kaptak, végül nem maradt nekik más alternatívájuk.

Az meg hogy a Tesco alkalmazotja mit mond a cégéről, az számomra nem biztos, hogy hiteles. Főleg ha azt mondja, hogy nem tudja miért sikeres a cég. Ha ez így van, akkor valami nagyon nincs rendben náluk. Ki az aki milliárdokat invesztál abba, hogy megfejtse mitől lehet ennyire sikeres? Ugyanmár!!! :angry:
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka

Vásárlói közösség/?!/ Ahogy én csinálnám! 10 éve 4 hónapja #8596

  • hargi
  • hargi profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 370
  • Köszönetek száma: 121
Én a szövetkezetet nem tartanám ördögtől valónak. Nyilván nem úgy, hogy erőszakkal beleverik az embert és elveszik a földjét, hanem önkéntes alapon, a magántulajdon megmaradása mellett. Többen többfélét, vagy egyféléből nagyobb, kiegyenlítettebb mennyiséget lehet termelni, nagyobb árumennyiség esetén jobban lehet tárgyalni kereskedőkkel, boltokkal stb.
A ládarendszerrel (termelői oldalról) nekem az lenne a bajom, hogy nem tudnék annyiféle dolgot megfelelő minőségben megtermelni, erre az én földem alkalmatlan. Van 4-5 (6-7) féle dolog, mi jól megterem nálam, azokból tudnék normális minőséget és mennyiséget produkálni. Ha szövetkeznék olyanokkal, akiknek meg más terem jól, akkor elláthatnánk egymást mindennel. Ha nem erőlködnék olyasmivel, ami nem terem jól, akkor a felszabaduló helyen és a felszabaduló munkaidővel/energiával többet termelhetnék abból, amit jól tudok termelni, és azt eladhatnánk. Ezt értékesítési (és részben termelő) szövetkezetnek hívják.
A ládarendszerrel - vevői oldalról - egy ismerősömnek az volt a baja, hogy sok minden volt benne, de kevés. A dolgok egy részére nem volt szüksége, más terményekből sokkal több kellett volna neki. Valószínűleg a potenciális vevők nagy részével ez a helyzet. Viszont ha többfélét, és nagyobb mennyiségben kínálunk neki, amiből szabadon választhat, akkor már más lenne a leányzó fekvése. Ehhez is több termelő összefogására lenne szükség.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: hargi.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.130 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum