Sok privat levelet kaptam a Sarvari fele vetogumokkal kapcsolatban,bocsanat,ha nem valaszoltam mindre,inkabb itt folytatnam megis a dolgot,igy egyszerubb nekem most.
Nyitottam ezt a temat a vetogumo rendelesrol. Az lenne a keresem,hogy itt alehetosegekhez kepest cask az irjon aki rendelni szzertne, a burgonyas topic megmaradt,tehat ott lehet kerdezgetni tovabbra is es a burgonyarol ertekezni, itt cask azt szeretnem osszeszedni,kit erdekel a Sarvari fele vetogumo es kinek mennyi kellene.
Tavaly Sarvari Ur azt mondta,hogy nem szallitanak tobb vetoburgonyat kis tetelben,mert sok volt a gond azzal,hogy nem vettek at es keringett a postan es megromlott...ezert cask szemelyesen lehet naluk atvenni zircen...arra lennek kivancsi,hogy ki az akit erdekel a dolog?
30kg- ot kell rendelni minimum..tavaly 400ft+afa=2100postakoltseg volt az ara. Iden meg nem kaptam valaszt az artat iletoleg.
Sarvari Ur szerint egy csalad evi burgonyaszuksegletet (2-300kg) egy 30 kg os vetogumo keszlet fedezi. Mivel ennel kisebb tetelt nem lehet rendelni,de sokan azt irtatok,hogy kellene 1-2 kg vetogumo,akkor itt rakjuk ossze kinek mennyi kell es annak megfeloen majd megoldjuk a rendelest,vagy elmegyek erte, ha maskent nem megy...en megveszek egy zsakkal ami 30 kg.....
Tehat Dr. Sárvári Istvánek a kovetkezo burgonyat forgalmazzak most:
AXONA
(Solanum tuberosum)
Szülőpartnerek: 76.P.012.14268 x D.187
A fitoftórával és a vírusos leromlással szemben ellenálló fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
A növény közepesnél magasabb- magas növekedésű, felálló szárú. Levele középzöld, közepesen széles levélkékkel. Virága halványlila-halvány rózsaszínű.
Gumója hosszúkás-ovál. Héjszíne halványpiros rózsaszínű, a gumó húsa krémszínű. Rügyei közepesen sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, nagyon jó főzési és sütési tulajdonságokkal rendelkezik.
axona01
A legfontosabb leromlást okozó vírusokkal (PLRV, PVX, PVY, PVA) szemben ellenálló. Kitűnő horizontális fitoftóra-rezisztenciával rendelkezik, úgy a lomb, mint a gumó szempontjából. Továbbá a feketelábúsággal szemben is jó szántóföldi rezisztenciát mutat.
Az Axona, jól tárolható fajta, gumója hosszú nyugalmi idejű. A mechanikai behatásokat jól tűri, szürkefoltosodásra nem hajlamos.
Ültetés előtt ajánlatos melegebben tárolni, hogy a csírázása aktivizálódjon.
Széles spektrumú rezisztenciája lehetővé teszi, hogy organikus termesztésre is ajánlott fajta legyen.
8,5-9 Fövőképesség
8,5-9 Főzés utáni szürkülés
8-8,5 Csipsz
8,5-9 Hasábburgonya
15-17,5 % Keményítőtartalom
20,5-23 % Szárazanyag
(8,5-9 = kiváló) (8 = jó) (7-7,5 = közepes)