Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Permafórum kommunikáció (stílus)

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9077

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Kedves Fórumtársaim!

A segítségetekre van szükségem. Kérlek osszátok meg a véleményeteket.

Indulásakor 3 írásban rügzítettük a Permafórum és Blog alap pilléreit. Ezeket itt olvashatjátok: Permafórum Szabályok, Miről szól a Permafórum?, Miről szól a Permablog?.

Ezek az alapok elégnek bizonyultak arra, hogy egy csomó kultúrált beszélgetés induljon el segítő szándékkal. Az elmúlt 2 évben nagyon sok visszajelzést kaptunk arra, hogy mennyire jó ezen a fórumon a hangulat. Még olyat is hallottunk nemegyszer, hogy ez Magyarország egyetlen internetes fóruma, ahol emberi kommunikáció folyik.

Kb. 1 éves volt a fórum, amikor az első rendbontó megjelent, aki csak a saját véleményét volt hajlandó elfogadni, mindenki mást kritizált. és követhetetlen mennyiségű bejegyzést küldött. Ő az egyetlen felhasználó, aki eddig a fórum történelme alatt ki lett zárva. Kizárása jó hatással volt a fórumra, mert ismét megnyugodtak a kedélyek és visszaállt a rend, ahol egymást segítjük és nem kritizáljuk.

Most ismét úgy érzem, hogy egy kritikus ponthoz értünk. Most két új felhasználón (joz és toti2) érzem azt, hogy nem a Permakultúra etikáinak megfelelően kommunikálnak, így a Permafórum szabályainak sem tesznek eleget. Úgy érzem, hogy bejegyzéseikben nemegyszer sérül az 1-es számú etikai pont (A Föld védelme), valamint a 2-es számú etikai pont (Az Emberek védelme).
Azt látom, hogy a fórum témák és hozzászólások száma rohamosan nőtt a két felhasználó regisztrálása óta, viszont a minőségről nem tudom ugyanezt elmondani. Azt is észreveszem, hogy a feszültebb hangulatban már olyan régi értékes felhasználóink is (mint pl. kovibali és tisztamo), akik eddig tökéletesen elfértek egymás mellett, szintén elkezdték 'kóstolgatni' egymást. Ezen felül még olyan érzések is megjelentek, hogy új felhasználók nem mernek témákhoz hozzászólni, mert véletlen le lesznek teremtve, hogy hülyeség amit írtak - mindezt különösebb magyarázat nélkül.

Számomra ez a hangulat nem az, amibe szívesen fektetek munkát. Nem akarok sem békítgető, sem fiyelmeztetgető lenni. Túl sok elfoglaltságom van ezek nélkül a feadatok nélkül is, ezért szeretnélek megkérni mindannyiótokat, hogy írjátok le a véleményeteket és próbáljunk meg egy normát felállítani a hasznos kommunikáció milyenségére együtt.

Ezen felül, hogy egy normát szeretnék felállíttatni veletek, arra is szeretnélek kérni, hogy adjatok tanácsot, a most fennálló helyzet kezelésére, vagy biztosítsatok arról, hogy nincs probléma.

Tudom a kommunikáció nem egyszerű dolog és még emlékszem arra az időre amikor én is dühömben - szinte gondolkodás nélkül - vertem a számítógép billentyűzetét, hogy egy levelező listás emailre kifejtsem a véleményem. Az Ego-m úgy érezte, hogy én vagyok a permakultúra nagy ismerője, egy csomó más ember meg csak hülyeségeket írogat, ezért meg kell mondanom nekik a tutit.
Hosszú úton jutottam el odáig, hogy a billentyű csapkodás helyett elkezdtem a gondolataimat higgadtan leírni, majd küldés előtt többször is átolvastam a leírtakat. Átnéztem, hogy biztosan azt írtam-e, amit gondoltam, és hogy ugye nem bántok meg senkit akaratlanul. Ezt teszem most is - ezt a bejegyzést már tegnap elkezdtem, aztán egész reggel ez járt a fejemben, újra és újra visszatérek a leírtakhoz és folyamatosan finomítom a mondataimat.

Látom, hogy a stílus amit az iskolarendszer és a társadalom belénk nevelt, (ami inkább bántáson és erő- vagy hatalomfitogtatáson alapszik, mint segítőkészségen) az még mindig nagyon erősen jelen van az emberek többségében és ebből nagyon nehéz kivetkőzniük. Ezért okoz nekem fejtörést az, hogy ezt hogyan tudnánk kezelni. Egyrészt megadni a lehetőséget a fejlődésre, másrészt megtartani a békés hangot egymás között.

Ez már nem az a feladat amit egyedül meg tudok oldani, így fel kell dobnom a közösségnek. Kérlek őszintén, nyíltan fejsétek ki véleményeteket és érzéseiteket.

Köszönöm,
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, zsanettrp, , Baltazár, Kardosszilvi, edusa, Norbi, Szil, magzsuzsi, mzozo és ennek a felhasználónak 3 köszönete van

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9078

  • Pettendi Miklós
  • Pettendi Miklós profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 319
  • Köszönetek száma: 84
A demokráciának itt nincs helye szerintem. Gondolom vannak moderátorok, szerkesztők. Legyen az ő feladatuk. Beszéljék meg, döntsék el ők egymás között, hol a határ ilyen esetekben, majd szankcionáljanak. (pl. figyelmeztetés, egy időre kitiltás, végleges kitiltás)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9079

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
Miklós, ha jól értem, az a probléma, hogy a "kihágások" nem érik el azt a szintet, hogy szankcionálni kelljen, hanem egy folyamat indult el, ami Gergőnek nem tetszik. Tegnap visszaolvastam Gergő tegnapi bejegyzésében az idézeteket az eredeti helyükön: nekem nem tűntek kirívó példának, nálam bőven beleférnek abba, hogy különbötő emberek különbözőképpen kommunikálnak, ami természetes.

Van egy furcsa érzésem, amikor a segítőkészség, mint a kommunikáció elsődleges tulajdonsága kerül elő: Persze nagyon fontos, hogy a tudásunkat megosszuk, és segítsünk egymásnak. De maga a segítés azt feltételezi, hogy a kommunikáló partnerek nem egy szinten vannak: én jobban tudom, mint te, tehát segítek neked azzal, hogy elmondom.

Egyenlő felek között vita van, és szerintem annak is meg kell legyen a helye.

A konkrét problémára egy lehetséges megoldás talán, ha limitáljuk a napi bejegyzések számát, mondjuk kettőre. Így jobban meggondolja az ember, mit küld el.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: tisztamo.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, Norbi, lodog

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9082

  • AttilaK
  • AttilaK profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 682
  • Köszönetek száma: 318
A permakultúra a megfigyelés, értelmezés, folyamatos tanulás és utánajárás szellemisége is számomra.
Számos jelenség van, amelyek nem megmagyarázhatók egyszerűen, így tényként kezelendők s törekedni lehet a mögötte álló magyarázatok megtalálására.
Itt a legtöbben egyszerre tanítványok és mesterek, mert mindenki más tapasztalattal és tudással rendelkezik, mindenki tud tanulni mindenkitől.
A probléma a tisztelet és tanuláshoz szükséges, téma iránti alázat hiánya miatt jelentkezik, amely rányomja a bélyegét a kommunikációra is.
Én nem szeretem egy idő után megosztani az információkat, ahol csak hitetlenséggel találkozom.
Engem nem fizetnek azért, hogy tanuljak, s azért sem, hogy továbbadjam azt, ami talán másoknak is segítséget nyújthat jobb eredményeket elérni a környezetükkel és természettel összhangban dolgozva.
Nem az a beteg, aki nem alkalmazkodik egy abnormális világhoz.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: AttilaK.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, Szil

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9084

  • attilar
  • attilar profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 277
  • Köszönetek száma: 167
tisztamo beküldte:
...nekem nem tűntek kirívó példának, nálam bőven beleférnek abba, hogy különbötő emberek különbözőképpen kommunikálnak, ami természetes.
Ezzel egyetértek.
Egyenlő felek között vita van, és szerintem annak is meg kell legyen a helye.
Ezzel is egyetértek; még az éles, kemény vitával sincs gondom, ha az nem megy el személyeskedésbe. Azért jó lenne megtartani ezt a fórumot tartalmilag olyannak, ahogy eredetileg megismertem: ez ugyanis alapvetően egy információmegosztó fórum (volt eddig), és nem vitafórum.
A konkrét problémára egy lehetséges megoldás talán, ha limitáljuk a napi bejegyzések számát, mondjuk kettőre. Így jobban meggondolja az ember, mit küld el.
Ezzel nem tudok egyetérteni. Van úgy, hogy egy hétig nincs időm benézni a fórumra, aztán pár napig sok időm van erre. Ha lenne 5 téma amivel kapcsolatban használható információim lennének, fosszunk meg ettől 3 hozzászólót?

Annyit tennék hozzá, hogy én itt eddig nem két, csak egy "mindig-mindent-mindenkinél-jobban-tud" attitűdű, valódi ötletgyáros hozzászólóval találkoztam, és az nem Joz.

A helyzeten az tud változtatni, ha
1. a moderátor teszi a dolgát, vagy
2. eszközöl egy olyan fejlesztést, hogy UNLIKE gombot is lehessen nyomni a hozzászólásra; a delikvens így időben értesül, hogy a társaság nem kvitteli a hozzászólásait, esetleg bizonyos százalék UNLIKE után tiltólistára kerülne.

Nem kertelek, megmondom egyenesen, nálam Toti2 a hozzászólásai kb. 90%-ára kapott volna UNLIKE-ot.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, ugro

Permafórum kommunikáció (stílus) 10 éve 4 hónapja #9094

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Tapasztalatom szerint (index forum, online jatek "etikai" moderator) az amit Most tettel Gergo, ez a lepes elegendo.....egy idore...Ugy tapasztalom, hogy egy bizonyos inteligencia szint felett ennel tobbre nincs szukseg az altala elerendo hatashoz.
Ez az inteligencia szint itt megvan!
Tisztamonak igaza van abban, hogy mas karakteru emberek talalkoznak egy ilyen virtualis terben, tehat a stilusok talakozasa olykor nem harmonikus. Gergo is jol latja, erzi, hogy ha valami olajozottan megy akkor nem szabad azt rozsdasodni hagyni..amint ugy erzed, hogy valami nem olyan , mint addig,akkor szolni kell...Szerintem ez megtortent!

En egyetlen olyan valtozast erzek ami nem tetszik es ezt Gergo pont ugy fogalmazta meg ahogyan az nekem erzodik : "kostolgatas"
Nekem ez a virtulais bunyo eloszele,amibol cask rosszul lehet kijonni,mert itt nincs szzemkontaktus,nem latjuk, hogy ki eppen milyen idegallapotban van ezert nem tudjuk,mikor nem lehet a hurt tovabb fesziteni..ezert szerintem TILOS ez a fajta okoskodasi forma a virtualis terben. EZ kizarolag az en velemenyem es tapasztaltom!

Tisztamonak abban is igazat adok, hogy a segitsegnyujtaskor ket,nem egy tudas szinten eleo ember komunikal, DE Ez nem feltelezhet akkor sem ala es fole rendelo poziciot, tehat ez nem mutakozhat meg a komunikaci STILUSABAN,HANGNEMEBEN,TISZTELETADASABAN,TUREMEBEN STB....Mert ha ez erzkeleheto barmelyik vonatkozasban is,akkor az akit alulra pozicional a partner,az keseru szajizzel megy haza az OFFLINE vilagba es akkor szar az egesz...
En ugy allok itt mindkihez, hogy :
- megtiszteltek azzal, hogy "befogadtatok"
- megtisztelo, hogy informacioval lattok el
- Orulok, ha en megoszthatom a sajat tapasztalatomat
- remelem, hogy a szakmai hozza nemertesemet tudom kompenzalni a paraszti eszemmel es azz l, hogy kizarolag mukodo tapasztalataimat oosztom meg,amit nem kell sem kettovel osztani sem azon gondolkozni, hogy valoban igazak-e
- Azt gonolom,akik egy ilyen forumon toltenek el idot azok az eletukben tobbnyire mindannyian megtapasztaltak, hogy milyen dolog az arral szemben uszni....Ha legalabb egymasra talatunk ebben a kifordult vilagban,akkor egymast ne hatraltassuk,hanem usszunk egyutt VIDAMAN,BEKESEN,BARATSAGBAN,OSSZEFOGASBAN,TISZTELETBEN!!!
Koszonom !
Utolsó szerkesztés: 10 éve 4 hónapja Beküldte: martindian.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, tisztamo, emre, Bozse
Oldal elkészítésének ideje: 0.163 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum