Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Gyorsan növő árnyékadó fák

Gyorsan növő árnyékadó fák 7 éve 7 hónapja #16867

  • Méhész1
  • Méhész1 profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 98
  • Köszönetek száma: 100
magzsuzsi beküldte:
Szia Csaba!

Mi is éppen hasonló kérdésen járatjuk az agyunkat, a kertünk elülső részéről jónéhány árnyékot adó fa hiányzik, úgyhogy próbáljuk úgy beerdőkertesíteni ezt a részt, hogy minél előbb legyen árnyék is. Mi is arra jutottunk, amit Méhész ír, hogy egyrészt elültetjük már most azokat gyümölcstermő fákat,amik hosszútávon majd nagyon jók lesznek, de közepesen gyorsan/lassan nőnek (pl. eperfa, cseresznye, szelídgesztenye, diók, hárs), viszont ültetünk gyorsan növő N-kötőket is (égereket, akácunk is van, júdásfa), amiket majd ki tudunk vágni, ha már túl soknak érezzük az árnyékot, vagy útban lesznek a fő fáinknak. És igen, a fő fáknál egyesével kitatáljuk,hogy melyik helyen mi zavarna minket, és mi nem (diópotyogás, gyümölcspotyogás, szúrósság, ilyesmik). Még egy faj jutott eszembe, ha nincs semmi más nagy elvárás, csak hogy nőjön gyorsan, és adjon mély árnyékot: gyertyán. Mostanában divat sövénynek is ültetni, mert irtó gyorsan ad összefüggő zöld falat, bár én ezt nem tartom túl bölcs dolognak, mert később a gyertyán 20 m-es fa akar lenni. De árnyékolásra nagyon jó, sok-sok réteg lombja van, aki járt már gyertyános tölgyesben, az tudja, miről beszélek. :-)

Csak hozzá szeretném fűzni, hogy a gyümölcsfáink valamikor erdőben vagy annak a szegélybe nővő fák voltak és a fiatalkorban eltűrik ha kicsit árnyékba vannak tartva. Én csak szelídgesztenyét és cseresznyét láttam kint az erdőben első koronaszintbe kitörni. Második koronaszintbe tartható a madárberkenye, barkócaberkenye, lasponya és a birs.
Életem szebbik részét gyertyános tölgyesekbe töltöttem és tudom. hogy a gyertyán kibírja cserje szinttől az felső korona szintig. Nagyon jól bírja a rágást metszést kecsketartók sövénye is lehet. Akár exra vékony 10 cm széles sövény vagy térelválasztó nevelhető belőle.

Gyümölcsösbe ha nem akarod, hogy az akácfélék eluralkodjanak a jó sarjadzó képességükkel nitrogén termelőnek a borsófa is megfelelő.
Utolsó szerkesztés: 7 éve 7 hónapja Beküldte: Méhész1.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: SzucsCsaba
Oldal elkészítésének ideje: 0.105 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum