Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
A 'Rakéta kályha' című téma olyan lendületet vett, hogy 1,5 év alatt majdnem 100 válasz érkezett és több mint 20e-szer lett letöltve a téma. Ez magával hozta azt, hogy egy monstrum témánk keletkezett, ami nagyon sok érdekes témát érint, de egy specifikus infot egyre nehezebb megtalálni. Megoldásként több altémára bontjuk a témát. Az eredetit meghagyjuk, de lezárjuk, hogy ne nőjön tovább. Az eredeti 'Rakéta kályha' gyermekei mostantól a 'Rakétakályha' alkategóriában élnek.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Rakétakályha - légáramlás

Rakétakályha - légáramlás 11 éve 4 hónapja #3709

  • Alkesz74
  • Alkesz74 profilkép
Háát, remélem is, hogy működni fog így már.:)
A szekunder levegőt és a benti tűzteret amiatt választottam, mert nincs kedvem -20 ban kimenni rárakni:) Mivel hamar leég, gondolom sűrűn is kell pakolni majd. Neked mi a tapasztalatod? (Bár lehet, hogy bentről szabályozhatóvá teszem a flexi csövet egy pillangó szeleppel hmhm..)
Ami persze nem jelenti azt, hogy nem tetszik a te megoldásod,(nekem is eszembe jutott) csak nálam meg kellene kerülni egy nyaláb fával a fél házat kinti etetésnél(bazi nagy a ház sajna).:)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Rakétakályha - légáramlás 11 éve 4 hónapja #3710

  • LePeti
  • LePeti profilkép
Kedves Alkesz74!

Ne bontsd ki, szerintem elég lesz a nyílás. Hideg és nedves még minden, ezért nem indul elsőre. Kell egy kis mesterséges huzat neki, másodjára már menni fog magától.

Plakátragasztó:
Energetikai szempontból jobb, ha a lakásból veszi a levegőt, mert szellőzteti is azt, tehát nem kell külön szellőztetni, amivel egy csomó levegővel távozó hő megy el. Lásd megboldogult Szalai Péter videójában (Kerecsen TV, Rakétakályha).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Rakétakályha - légáramlás 11 éve 4 hónapja #3711

  • Alkesz74
  • Alkesz74 profilkép
Háát a második hozzászólásoddal vitába szállnék: az, hogy a lakásból veszi a levegőt, még nem jelenti azt, hogy szellőzteti is. max ha van beépítve a házba egy elektromos huzatszabályozó, de az is kinti levegőt enged be, ha csökken bent a nyomás. Elszívja csak bentről a levegőt az égés. Ha bekapcsolunk egy páraelszívót, akkor meg nem fog égni a tüzünk.. Illetve, ami inkább meggyőző érv lehet, azok a fránya klimatikus viszonyok: ha emiatt visszapöfögi a szén-monoxidot..Ezt jó esetben kipöfögi a szekunderen,de ezt is csak akkor ha maximálisan zárt az égésünk, ez pediglen a rakétakályhára sajna nem igaz. Viszont a faelgázosító kandallómra igen.:)Így azért egy szén-monoxid érzékelőt rakok be ehhez..
Ja és a szellőztetésről, ha már tényleg nem akarjuk kiengedni a benti meleg levegőt, akkor kell-ene- egy ellenáramú hőcserélő..Ami testvérek között is van vagy 280e jó magyar forintocska..Távlati terv hajjajj nálam is..:)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Rakétakályha - légáramlás 11 éve 4 hónapja #3715

  • beno
  • beno profilkép
Azt a videót pár éve láttam valahol, amerikai koma aquaponiát fűtött rakéta kályhával.

Egy sima axiál ventilátort rakott a csőbe miélőtt kilépett a füst az épület falán.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Rakétakályha - légáramlás 11 éve 4 hónapja #3719

  • LePeti
  • LePeti profilkép
Kedves Alkesz74!

Óriási tévedésben vagy szerintem. Próbáld végiggondolni. Ha nem a házfalon kívülről vezetem be a másodlevegőt, akkor a nyílászárók résein, repedéseken lép be, ami a kéményen kimegy. Ezért nem szabad hermetikusan szigetelt nyílászáró, csak annyira szigeteljen, hogy ne menjen ki a levegő magától, vagy amíg ég a kályha, egyszerűen résre nyitom a lakás legtávolabbi pontján az ablakot. Miért nem kell 280 ezerért ellenáramú hőcserélő?

1 kilogramm levegő 1 celsius fokkal való felmelegítése x kJ energia. Tegyük fel, hogy a kinti hőmérséklet -10 fok, a benti +20. Az égéskor tegyük fel, hogy 900 fokra melegszik a levegő. Tehát kilogrammonként 910x kJ energia kell a levegő felmelegítéséhez -10 fokról 900-ra, mert a különbség 910.

Ha hőcserélővel szellőztetem a lakást, 10-20% veszteség lép fel a hőcserélőben. Tehát minden kilogramm levegő gépi szellőztetésénél elveszítek 3-6x kJ energiát.

Ha a kályhával szellőztetek, nulla a veszteség! Miért?
Belép a levegő a nyílászárók résein, és felvesz a lakásból kilogrammonként 30x kJ energiát, hogy felmelegedjen -10 fokról +20 fokra. Utána átáramlik a lakáson, magával viszi a beltéri légszennyezőket, és 20 fokosan belép a kályhába. Itt felmelegszik a példában szereplő 900 fokra, tehát 880 fokkal lesz melegebb. Itt tehát újabb 880x kJ energiát közlünk vele kilogrammonként. Az mindösszesen 880+30=910x kJ energia, amit két lépésben közlünk vele.

Tehát pontosan ugyanannyi energia kell a külső levegő bevezetésnél, mintha átvezetem a lakáson, szellőztetem vele és utána megy a kályhába. A különbség "mindössze" annyi, hogy nem kell 280 ezerért ellenáramú hőcserélő. Nem pocsékolunk el egy rakás pénzt, hulladékot (alumínium-vörösiszap-atomáram, lignitáram), szellőztetés működtetéséhez szükséges energiát (atomáram, lignitáram). Ezért ideális szellőztető berendezés a kályha.

Persze lehet, hogy a példa nem ennyire precízen működik a gyakorlatban, és van némi veszteség a kályhánál, de annak 90% körüli hatásfoka miatt ez elenyésző. Az óriási különbség abban van, hogy nem kell a drága hőcserélő és pofonegyszerű módon kizártuk a beltéri légszennyezést.
Utolsó szerkesztés: 11 éve 4 hónapja Beküldte: LePeti.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.120 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum