Szia Gyuri!
Rendben, egyet értek, beszélgessünk itt.
Én arra gondolok a témával kapcsolatban, hogy kiindulva egy hagyományos kályha tűzteréből, amit (ha jól van készítve) akár teljesen el lehet zárni a tüzet tápláló levegőtől és így az égése teljesen lelassítható. Ezáltal nagy mennyiségű (természetesen függ a tűztér méretétől) tüzelőt tehetünk egyszerre bele és elzárva akár egész nap lassan ég. Gondolom ez eddig rendben is van egy átlagos, hagyományos tűzhelynél. Ami a batch box-os kivitelnél más, az a keletkezett füst (különböző fa gázok) elégetése és ezáltal sokkal több hő előállítása egységnyi tüzelőből. Ezen kívül a füst meggyújtásával együtt járó még egy fontos tényező, hogy közben fel is gyorsítottuk a gázok (meg persze a meleg) áramlását elég nagy mértékben. Ezért már nincs is szükségünk a kémény huzatára, hogy a füstünket kiszívja a szabadba, meg persze vele együtt a keletkezett meleg nagy részét is. Így a termelt hőenergiánkat szépen ki tudjuk használni, szinte teljes mértékben.
Vissza térve a kályhádra, elvileg, meg az eddigi tapasztalataim alapján is, teljesen jól működhet az a megoldás, hogy sok tüzelőt teszünk a tűztérbe és a levegőt elvéve tőle csak nagyon lassan égetjük, közben persze a keletkezett füstöt (fagázokat) másodlagos levegő független hozzáadásával elégetjük. Lehet, hogy a kályhád kivitelezésében van valami módosítandó, hogy tökéletes legyen. Ezt így látatlanban sajnos nem tudom eldönteni. Esetleg, ha tudnál fotókat megosztani róla, lehet, hogy megtalálnánk a megoldást.
Józsi