Kedves Fórumozók!
Ismét újságírós 1,5 hét következik, újra kérném a segítségeteket!
Március 25-ére hétfőre kellene összeálljon a következő Perma cikk.
Ma remélem a grafikus-tördelő barátném meg tudja csinálni azt a két oldalképet, amik eddig a cikkekkel megjelentek, s akkor azokat is feltöltöm a fórumra.
Addig is küldeném a fenti felhívást és MJE tavalyi írását, kiindulási alapnak, ösztönzőnek.
Köszönettel minden hozzászólónak!
Marcsi
Áprilisi teendők
A hónap elején a szőlő metszését be kell fejezni. A lemosó permetezést akkor érdemes végezni, mikor már a rügyek megduzzadtak "gyapotos" állapotban vannak, már majdnem látszanak a levelek is. Utánna is érdemes figyelni s szőlő fakadását, mert pár leveles korban a szőlőlevél atka súlyos károkat okozhat, így ez ellen védekezni kell. A konyhakertben a hónap elején a sárgarépa, zöldség, saláta, zöldborsónak már a földben kell lennie, ha a talajhőmérséklet megengedi. Én csak velőborsót szoktam vetni, de abból legalább 4 félét különböző érési csoportból, így nem egyszerre érik és folyamatosan lehet a fagyasztót feltölteni, illetve főzni belőle. Hagymát is 2-3 félét szoktam termeszteni, dughagymából a legtöbb a makói, de szoktam stutgartit is dugatni és egy kevés lilahagymát. Magról a lila sonkahagymát szoktam vetni, mert finom salátába. Az alsógödi fajta is nagyon jó magról vetve, mert jó télálló, csak legyen elég csapadék a keléshez. A burgonyát nagyhéten kell vetni, én 75 cm-ként húzok egy 5-10 cm mély árkot és abba teszem a krumplit 25 cm-ként, majd mindkét oldalról húzok rá földet, bakhátat készítek, így kb.10 cm van a burgonya felett, és a gumó a bakhát közepében van. Ha kikelt, akkor még egyszer feltöltöm és kész. Szedése sokkal könnyebb, mert csak oldalról kell a bakhátat széthúzni akár gereblyével is lehet és nem a földbe kell vágni kapával. Az uborka, bab még ráér legfejebb a hónap végén. A csemege kukoricából az aranymazsolát a hónap első dekádjában meg lehet próbálni. Utána én a desszert 80, és nugátot szoktam vetni 2 hetente mindig egy sort, így akár 1 hónapig is van főzni való kukorica. A takarmány kukorica vetése talajhőmérséklet függő 12C-t el kell érnie a vetés mélységében. Valószínű, ha így melegszik tovább az idő és nem lessz csapadék húsvét utáni héten a mi környékünkön el kell vetni, mert utánna már nem kell ki mert kiszárad a talaj. Az uborkát érdemesebb tejfölös vagy palánta nevelő pohárba vetni, mert sokszor olyan vontatottan és hiányosan kel ki, hogy nem győzöm pótolgatni. A poharakat palánta nevelő tálcára teszem és minden pohárba két szemet teszek egymástól 2-3 cm távolságra. A tálcákat leteszem a földre, jól beöntözöm és letakatom fóliával. Ha kikeltek leveszem a fóliát és ha már teleszőtték a gyökerek a poharat kiültetem 1 m sortávolságra, 25 cm tőtávolságra. Ha van kedvünk támrendszerre is fel lehet futtatni, sokkal többet terem és kevésbé betegszik meg, de a hónajból jövő hatásokat mindig le kel csípni, mert akkor nem lesz belőle dzsungel.
A fóliákban először a saláta és retek érik be, utána mehet a palánta, mert ahhoz már meleg kell.