Sziasztok,
Marcsi, köszönjük szépen, hogy egész évben arra ösztönöztél bennünket, hogy előre gondolkodjuk. Nagyon sok jó ötlettel szolgált nekem és remélem másoknak is ez a cikksorozat
Novemberben már nagyon közeledünk a tél felé. A hónapokig tartó szüret végéhez érünk. Lehet dézsmálni az eltett lekvárokat, aszalványokat. Már a teához sem a kertből fogjuk behozni a növényeket, hanem a gondosan leszárított mentát, csalánt, citromfüvet, csipkebogyót, zsályát fogjuk használni. A zöldeket felforralt vízbe dobom és pár perc állás után fogyasztom. Míg a csipkebogyót még előző este érdemes langyos vízbe áztatni, mert C-vitamin tartalma magas hő hatására elillanna.
A zölden (első fagyok elött) leszedett paradicsomokból is már csak pár szem van ilyenkor az ágy alá betolt dobozban, amiket még forgatunk, válogatunk, a pirosakat pedig megesszük. Ezek már nem olyan ízletesek, mint amiket frissen szedtünk, de kárpótol az öröm, hogy még novemberben is saját paradicsomot ehetünk.
Ha eddig nem ültettük el az őszi fokhagymát, akkor november elején ezt is meg kell tenni. Szép puha, komposztos ágyásba dugdosom el és mulccsal betakarom.
Egy-két fagytűrő növény még akad a kertben. Rukkola, mángold és kel fajták még szedhetők ilyenkor. Novemberben érik a naspolya is, amikor a fagyok már jól megcsípték.
November jó időszak arra, hogy megtisztítsuk, megélezzük és eltegyük téli álomra a kerti szerszámokat. Kivéve a vasvillát, amit még ilyenkor is használunk a városi szervesanyag komposzthalmokká rendezéséhez.
A kerti öntözőrendszert leengedjük és a slagokat eltesszük a kemény fagyok elöl. Éredemes a műanyag virágládákat is olyan helyre tenni, ahol erős fagy nem éri őket, mert könnyen kárt tesz bennük és töredezni kezdenek.