Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Évkör - Tennivalók a kertben - November

Évkör - Tennivalók a kertben - November 10 éve 6 hónapja #8260

  • hkollathmarcsi
  • hkollathmarcsi profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 34
  • Köszönetek száma: 17
11. elv - Becsüld meg a szegélyeket és használd ki a peremterületek adta lehetségeket
Ne tegyük tönkre a félvad területeket! Ha bővítjük a különböző termőképességű területek találkozási felületeit, akár nagyobb terméshozamot is elérhetünk az egyes területeken. Például ha szélvédő erdősávot ültetünk kertünk mellé.
„Ne gondold, hogy jó úton jársz, csak mert azt már kitaposták.”


Kedves Fórumozók!

Közeledünk a novemberhez, s egyben hamarosan végére érünk az évkörnek is.
Újra a segítségeteket kérem, hogy az Alcsútdobozi írek olvasóinak összegyűjthessük, mit tesz, mit érdemes tennie egy permakultúra iránt elhivatott "kiskertésznek", aki saját háza táján jól szeretné végezni a kerti teendőket!

Ünnepnapon, 23-án véglegesítjük a lapot, addig várom hozzászólásaitokat, aminek itt helyben is elérhető lesz Vitka által tökéletesített változata, amely bármikor a jövőben is visszaolvasható lesz.

Köszönettel:

Marcsi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Évkör - Tennivalók a kertben - November 10 éve 6 hónapja #8281

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Sziasztok,
Marcsi, köszönjük szépen, hogy egész évben arra ösztönöztél bennünket, hogy előre gondolkodjuk. Nagyon sok jó ötlettel szolgált nekem és remélem másoknak is ez a cikksorozat :)

Novemberben már nagyon közeledünk a tél felé. A hónapokig tartó szüret végéhez érünk. Lehet dézsmálni az eltett lekvárokat, aszalványokat. Már a teához sem a kertből fogjuk behozni a növényeket, hanem a gondosan leszárított mentát, csalánt, citromfüvet, csipkebogyót, zsályát fogjuk használni. A zöldeket felforralt vízbe dobom és pár perc állás után fogyasztom. Míg a csipkebogyót még előző este érdemes langyos vízbe áztatni, mert C-vitamin tartalma magas hő hatására elillanna.
A zölden (első fagyok elött) leszedett paradicsomokból is már csak pár szem van ilyenkor az ágy alá betolt dobozban, amiket még forgatunk, válogatunk, a pirosakat pedig megesszük. Ezek már nem olyan ízletesek, mint amiket frissen szedtünk, de kárpótol az öröm, hogy még novemberben is saját paradicsomot ehetünk.

Ha eddig nem ültettük el az őszi fokhagymát, akkor november elején ezt is meg kell tenni. Szép puha, komposztos ágyásba dugdosom el és mulccsal betakarom.

Egy-két fagytűrő növény még akad a kertben. Rukkola, mángold és kel fajták még szedhetők ilyenkor. Novemberben érik a naspolya is, amikor a fagyok már jól megcsípték.

November jó időszak arra, hogy megtisztítsuk, megélezzük és eltegyük téli álomra a kerti szerszámokat. Kivéve a vasvillát, amit még ilyenkor is használunk a városi szervesanyag komposzthalmokká rendezéséhez.

A kerti öntözőrendszert leengedjük és a slagokat eltesszük a kemény fagyok elöl. Éredemes a műanyag virágládákat is olyan helyre tenni, ahol erős fagy nem éri őket, mert könnyen kárt tesz bennük és töredezni kezdenek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: hkollathmarcsi

Évkör - Tennivalók a kertben - November 10 éve 6 hónapja #8285

  • toti2
  • toti2 profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 271
  • Köszönetek száma: 99
itt az ideje a záró permetezésnek amig a lomb van a fákon az áttelelő alakokat még idejében el kell pusztitani !! Aki nem ásta be a nagy adag szerves trágyát az ne késlekeggyen tegyemeg minnél előbb ! négyzetméterenként minimum 30 kg trágya legyen 30 cm beforgatva de 40 cm se baj.A kompostba nefelejtsük belerakni a faleveleket és egy tipp a diofa levele is belemehet mivel a dió alatt képzödik az ugymond szelíd humuszezért kiválóó lessz tőle a komposzt és természetesen nem fakeretes ládikokban kompostálunk hanme prizmában jól összetömörítve azt télen 1 x átforgatva letakarva fóliával rakásnál belocsolva és nagyon szép zsíros komposzt lesz belőlle nyárra vagy tavaszra! :whistle:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: hkollathmarcsi

Évkör - Tennivalók a kertben - November 10 éve 6 hónapja #8288

  • joz
  • joz profilkép
toti2 beküldte:
természetesen nem fakeretes ládikokban kompostálunk hanme prizmában jól összetömörítve azt télen 1 x átforgatva letakarva fóliával rakásnál belocsolva és nagyon szép zsíros komposzt lesz belőlle nyárra vagy tavaszra! :whistle:

Nagyon egyetértek!
A kereskedelemben kapható komposztládák alkalmatlanok a feladatukra. Túl meleg, főleg ha még napra is teszik, és túl száraz. Télen viszont teljesen leáll a folyamat. Az én gödör módszeremnél viszont télen is dolgozik az anyag. Szóval Akár most is nyugodtan elkezdhetjük a gödörásást, komposztálást. És a rágcsálóknak ideális búvóhely a bóti komposztáló kaja, pia, / csajok :oops: ? / szállás egyben. Még jó hogy megtelepednek. A bolti vagy ennek mintájára elkövetett komposztálás csak olyan divat dolog, lehetőleg jól látható lelyre teszik ha már pénzt adtak érte legalább lássa mindenki. Persze a tűző napra. :) :) :)
Én a városi házamnál a komposztálivalót egy a kert eldugott részén ásott olyan 50-60 centis gödörbe dobom. időnként a mellé kidobott földből dobok rá egy egy lapáttal. Következő évben egy másik hasonló gödörbe gyűjtöm a komposztnak valót, és az első gödörtartalmát már fel is lehet használni. Jól működik mert nem szárad ki ideális a hőmérséklete. Ha fa aprítékot is komposztálunk akkor egy harmadik gödörre is szükségünk lesz mert annak több időre van szüksége a lebomlásra.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 6 hónapja Beküldte: joz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Évkör - Tennivalók a kertben - November 10 éve 6 hónapja #8321

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
Kirándulások, séták alkalmával még van lehetőség maggyűjtésre, ha a kertedben meg akarod honosítani őket;

-keskenylevelű lándzsás útifű
-cickafark
-fekete nadálytő
-gilisztaűző varádics
-búzavirág
-mezei és magyar zsálya
-fehér mécsvirág
-szappanfű

Mindenki intenzíven nekiáll égetni, ha kell, ha nem, ha megengedett, ha nem. Ha kevés mulcsnak való keletkezik a kertben, itt a remek alkalom, hogy tartalékot képezzünk. Másrészt egy kis ágakkal kevert mixnek a sünik is biztosan örülnek majd.
Lassan elő lehet készíteni a madáretetőket is.
Bár kicsit már késő van, én még mustárt is vetek az újonnan feltört leendő ágyásokba. (Én is lassan haladok vele Zsanett! ;))
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: hkollathmarcsi
Oldal elkészítésének ideje: 0.125 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum