December már sokkal inkább az elcsendesedésről szól, mint a kerti munkákról, de azért akad némi tennivaló ilyenkor is. Egyre hidegebbek a napok, az ember szívesen melegszik a házban a kályha mellett, teát szürcsölve. Ám nem szabad megfeldkeznünk azokról a növényekről, amelyek kevéssé fagytűrőek. Mi betakarjuk az articsókát avarral és fóliával is, hogy levegőzni tudjon, de ne tudjon benedvesedni. A függénk még picike, azt bevittük a házba.
Ilyenkor még szüretelhetjük a salátaféléket és egyéb zöldeket, mint az orosz kel és a mángold. Ha valaki még hosszabban szeretne salátákat fogyasztani, akkor néhány használt ablakkeretből össze lehet tákolni egy kis melegházikót, amit néhány téglával vagy vízzel telt PETpalackokkal is kirakhatunk az oldalán, hogy éjszakára tartsa a hőt és megakadályozza a fagykárt.
A ház melegében egy jó forralt bor mellett pedig elkezdhetjük a karácsonyi készülődést. Kukoricacsuhé, dió, toboz felhasználásával készíthetünk karácsonyfa díszeket.
A forralt borhoz fél liter vizeben felteszek főni, egy narancsot, egy citromot, egy almát felkarikázva, néhány evőkanál barna cukrorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítem. Amikor az ízek szépen kifőttek hozzáöntök egy liter vörösbort és éppen csak forrásig melegítem.