Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 11 éve 7 hónapja #3475

  • magzsuzsi
  • magzsuzsi profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 179
  • Köszönetek száma: 145
Sziasztok! Alább csatolom egy remek tanfolyam hirdetményét. Takács-Sánta András egyike azoknak a tanáraimnak, akik legnagyobb hatással voltak világképemre, nagyon korrekt, megbízható tudást lehet tőle szerezni olyan témákban, ahol sokszor nagyon nehéz kiigazodni a rengeteg információ és félinformáció útvesztőjében. Csak ajánlani tudom! :-)


RAPA NUI VAGY TIKOPIA? ÖKOLÓGIAI VÁLSÁG ÉS KIÚTLEHETŐSÉGEK

2012-ben is elindul a Humánökológia tanfolyam - ezúttal Budapesten és Pécsett is!

Jelentkezési határidő: szeptember 11.

Részletek alább, illetve szebb formátumban a www.kiskozossegek.hu/tanfolyam címen.

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük.

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/Kiskozossegi-program) tízhónapos Humánökológia tanfolyama, amely "Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek" címmel indul 2012. szeptember 18-tól - 2010 és 2011 után immár harmadszorra. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

KIKNEK AJÁNLJUK? Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben. Kiemelten javasoljuk:
- tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
- civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
- újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
- az államigazgatásban dolgozóknak, akik felelősségteljes (ön)kormányzati döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni;
- "útkeresőknek", akik a jövőben hivatásszerűen szeretnének a környezetvédelemhez, az ökológiai fenntarthatósághoz kapcsolódó témákkal foglalkozni.

Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek.

TÉMAKÖRÖK. A tanfolyam hat nagy téma köré csoportosul:
1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
5. Ellenérvek az "antizöld" érvekkel szemben – Egyesek szerint világunk úgy jó, ahogy van, környezeti problémák nem is igazán léteznek. Vagy ha mégis, nem jelentenek komoly veszélyt: egy-két új technológia, meg egy kis gazdasági növekedés mindent meg fog oldani. Melyek a legjellegzetesebb "antizöld" érvek, és milyen ellenérveink lehetnek velük szemben?
6. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam részletes tematikája itt érhető el: www.kiskozossegek.hu/upload/file/tanfoly...es_tematika_2012.pdf .

ELŐADÓ. A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, az ELTE Környezettudományi Centrumának adjunktusa. Több mint egy évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. 2012-ben a Kar Kiváló Oktatójának választották az ELTE TTK-n. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. A Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai című könyv, továbbá mintegy két tucat szakcikk, illetve könyvfejezet szerzője. Emellett szerkesztője az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológiai közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) itt olvasható: www.kiskozossegek.hu/upload/file/TSA_oneletrajz_2012.pdf . Egy rövid előadása megtekinthető itt: www.tedxdanubia.com/VideoList.aspx?q=2f5...52-8088-047a43fd8091 .

MÓDSZER. Az előadások során interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében az előadások kiscsoportokban (15-25 fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, lesz filmvetítés, tavasszal pedig kirándulunk is. Minden egyes előadáshoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

KIMENET. A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án jelen voltak, tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

IDŐPONTOK. A tanfolyam Budapesten 2012. szeptember 18-tól 2013. július 15-ig tart - minden héten 1x2 órában, kedden és/vagy csütörtökön 18 és 20 óra között. Pécsett 2012. szeptember 22-től 2013. június 30-ig - havonta egy hétvégén (szombaton 16 és 20 óra között, vasárnap 9 és 13 óra között) összesen 10 alkalommal. A tervek szerint két csoportot indítunk: egy budapesti csoport gyakorlatilag biztosan lesz, a másik csoport pedig vagy Budapesten vagy Pécsett indul majd az érdeklődés mértékétől függően.

HELYSZÍN. A budapesti helyszín a Humusz Ház, XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A Humusz-ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk. A pécsi helyszín a Tettye Oktatási Központ a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának épületében (Tettye tér 8.), a város egyik legszebb helyén.

DÍJ. A tízhónapos tanfolyam díja 58 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/Kiskozossegi-program) megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

A JELENTKEZÉS MÓDJA. Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a humanokologia [kukac] gmail.com címre legkésőbb szeptember 11-ig. Ebben a levélben mindenképp jelezze, hogy a fenti három csoport közül melyik felelne meg Önnek (a budapesti csoportok esetében természetesen opció az is, hogy mindkettő megfelel). Ezután mi megírjuk, hogy a választott csoportban van-e még hely. Amennyiben igen, küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 13. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé. Ha az Ön által választott csoport esetleg nem indulna, a befizetett összeget legkésőbb szeptember 20-ig maradéktalanul visszaadjuk Önnek.

Az egyik korábbi résztvevő véleménye a tanfolyamról itt olvasható: fordulo-portal.hu/index.php?page=news&id=37 .

Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, kérjük, írja meg nekünk a humanokologia [kukac] gmail.com címre.

Első alkalom szeptember 18-án, 20-án, illetve 22-én (ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Takács-Sánta András és a Kisközösségi Program munkatársai
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 9 éve 7 hónapja #13379

  • boszi1
  • boszi1 profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 14
  • Köszönetek száma: 2
Sziasztok!

A tanfolyam 2014-ben is elindul.

Jelentkezési határidő: szeptember 10.

További részleteket a www.kiskozossegek.hu/tanfolyam címen találtok.

Nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.
Sok hasznosat tanultam ott még a 2011/12-es évben.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 9 éve 7 hónapja #13390

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Nekem sajna nem volt lehetőségem ilyenen résztvenni, mert csak Budapesten indul, de sokakkal találkoztam, akik végigcsinálták. Rossz véleményt egyet sem, csak nagyon pozitív visszajelzéseket hallottam magáról a tanfolyamról és az oktatóról is.
Tavasszal egy kis mélyökológia műhelyt tartottunk Kármán Erával a humánöko tanfolyam keretein belül, ahol azt tapasztaltam, hogy az egy év közös tanulás során egy nagyon jó csapat kovácsolódik össze. A tanfolyam maga pedig egy nagyon mélyreható szemléletformálást ad, annak aki csak most csöppen bele abba a felismerésbe, hogy bajok vannak és annak is aki már jó ideje látja, hogy gáz van, de nem igazán látja, hogy hogyan jutottunk el idáig és mit lehetne tenni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: boszi1

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 9 éve 7 hónapja #13406

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
"tolunk" megy valaki?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 9 éve 7 hónapja #13408

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Bp-re biztos nem. Pécsett sosem indult végül, pedig nagyon fentem rá a fogam. Idén már nem is hirdetik Pécset, de most rákérdeztem. Ha indítanának egy vidékieknek verziót Bp-en mondjuk havonta egy hétvégével, oda elmennék. Hetente feljárni kizárt.
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Humánökológia tanfolyam Budapesten és Pécsett 2012/2013 9 éve 7 hónapja #13409

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
Én játszom a gondolattal, de azzal is, hogy visszaköltözzek vidékre...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.142 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum