Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Gabona emésztése

Gabona emésztése 9 éve 11 hónapja #12615

Utóbbi időben arra jöttem rá,hogy ha köles,rizs,hajdina kenyeret készitek,akkor azt könnyebben megemésztem,nem nehezedek el,és jobbat alszok.Ha alakor kenyeret eszek,az is nagyon jó ebből a szempontból.Véleményetek szerint a tönkölybúza és a nemesitett búzák esetében az alfa gliadin a bűnös?És mi a helyzet a durumbúzával?/Azzal még nem érkeztem kisérletezni/ Talán az ahelyzet,hogy a két ősbúza a tönke és alakor a jó?Király búzával van már valakinek tapasztalata?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gabona emésztése 9 éve 11 hónapja #12628

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
Teljes kiörlésűt eszel mindegyikből?

Én mielőtt elkezdtem volna áttérni a sajátt készítésű teljes kiörlésű kenyerek fogyasztására biztonságból elvégesztem egy gluténérzékenységi tesztet. Ajánlom másnak is.
imi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gabona emésztése 9 éve 11 hónapja #12629

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
A durumbúza olyan búzafajta, aminek magasabb a gluténtartalma. Ha általában a búza gondot okoz, a durum nem lesz megoldás. Sőt.
Mivel a durumbúzát is bevonták a nagyipari termelésbe, nem hiszem, hogy sokban különbözne a sima étkezési búzától.

Kb 3000 ft-ért lehet tesztet venni a gyógyszertárban, ami otthon elvégezhető.

Ha gluténérzékeny vagy, akkor semmilyen búza nem jön számításba. (Habár akkor más jellegű tüneteid lennének, de egy teszt soha nem árt.)

Mi a lehetőséghez mérten tönkölyt használunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gabona emésztése 9 éve 11 hónapja #12630

  • Magyarember
  • Magyarember profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 36
  • Köszönetek száma: 17
Üdv!
Nem kizárólag a fajta számít, hanem a termelés módja is.
Szintetikus nitrogénnel táplált növény fehérjéit felépítő aminosavai módosulhatnak úgy , hogy a királiás tulajdonságuk megfordul( mintha balos kesztyű helyett jobbosat próbálnál felvenni)
Tehát energetikailag cukorként viselkedik, és a szervezet összezavarodik a feldolgozásánál.
Következményei: vérnyomásproblémák, glutén érzékenység, butulás, hasnyálmirigy elváltozások....és rák.....stb. Keményszemű búzának a korpája a vékonybél csillóit is sértheti, ezért teljes kiőrlésre inkább a puhább búza ajánlott.( Tönköly, Kamut) Kenyérként az emészthetőséget segíti, ha legalább egy négy órás kovászolást csinálunk, és pont az emésztési problémát előidéző alkotókat segít előemészteni az élesztő és a tejsav. Keményszemű búza inkább tésztának menjen.
Hála istennek a generációk óta bioban termelt Tönköly ( Spet, Dinkel) könnyen termeszthető mindenféle vegyszer és műtrágya nélkül is, amiből a legjobb kenyeret lehet sütni (1kg. liszthez csak 2dkg élesztő). A Király búza még nem elérhető, csak a liszt.Varga Frigyessel beszéltem és még nagyon variábilis a faj, az egyik fajtajelöltből készítik a lisztet.
A tönkölyt meg elveted, és tönköly lesz belőle!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Lucagazda
Oldal elkészítésének ideje: 0.122 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum