Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Megélhetési módok önellátás mellett

Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #349

  • entib
  • entib profilkép
Talán hasznos lehet mindannyiunknak, ha megosztjuk egymással ötleteinket, tapasztalatainkat, hogy miként lehet szert tenni a megélhetéshez jelenleg nélkülözhetetlen jövedelemre amellett, hogy megpróbálkozunk a permakultúrával és az önellátással. Sokaknak, akik azon gondolkodnak, hogy feladják a városi létet, bizonytalannak tűnhet az alternatíva. Szerzünk egy telket, tanyát, elkezdjük kialakítani a permakultúrás kertet vagy erdőkertet, esetleg állatokat tartunk, de miből fog származni a (kevéske) jövedelmünk, ami nélkülözhetetlen az adók, egyes közművek, szolgáltatók, építőanyagok, javítások és a pénzért kapható olyan termékek megvásárlására, amiket magunk nem tudunk előállítani, de valamiért mégis szükségünk van rájuk?

Tisztában vagyok vele, hogy ez teljes mértékben szituáció és egyénfüggő. Van aki a terményfeleslegét tudja értékesíteni a biopiacokon, vagy lekvárt, befőttet, savanyúságot, sajtot, tejtermékeket készít, esetleg méhészkedik, kézműveskedik, stb. Ez elegendő lehet? Vagy eljár valahova a környéken vagy a legközelebbi városba dolgozni? De ha állatai vannak, akkor ez annyira mégsem járható. Meg az ingázás önmaga is fárasztó és költséges, környezetterheléssel is jár. Esetleg távmunkában lehet számítógéppel munkát végezni. Milyen lehetőségek vannak még, ki hogyan oldja meg a megélhetését a permakultúrás kertje és a nagy ellátórendszerektől és a városi léttől való elszakadásra törekvés mellett?
Utolsó szerkesztés: 12 éve 6 hónapja Beküldte: entib.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #350

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Hello tib,
De jo téma!!! A válaszom az, hogy fogalmam sincs. Viszont számunkra, mint friss tanyasiak ez nagyon aktuális kérdés :silly:

Nekem olybá tűnik a címben van némi ellentmondás: "Megélhetési módok önellátás mellett". Azt gondolná az ember fia, hogy aki önellátó, annak az a megélhetési módja. Ellátja önmagát, tehát nincs szüksége külső megélhetési forrásra. Nem is szeretném abba az illúzióba ringatni magam, hogy egy nap majd én is önellátó leszek a kis tanyámon, a kis családommal. A teljes önellátás még közösségi szinten sem biztos, hogy lehetséges, vagy hatékony megoldás. Gyakran haljuk ma az "önellátásra való törekvés" kifejezést, ami egy kicsit alacsonyabban súrolja a realitások talaját, de nekem még ez is sántít. Én nem tudom magam elképzelni, hogy valami olyan dologra törekedjek, ami nem valószínű, hogy lehetséges, viszont biztos, hogy nem szeretném. MIII TE NEM SZERETNÉL ÖNELLÁTÓ LENNI??? - kérdezhetik most páran.

Nem, részben azért nem, mert túl nehézkesnek tartanám minden mesterség elsajátítását egy élet alatt, amikhez vannak olyanok, kik sokkal jobban értenek. Másrészről pedig ha mindent magamanak szeretnék megcsinálni, akkor nem maradna időm/energiám olyan dolgokra amikben a legnagyobb örömöm lelem.

Persze fingom nincs, hogy mit lehetne mondani ebben az esetben az önellátás helyett. Már régóta gondolkozom ezen, mert jó lenne valahogy könnyen kifejezni, hogy mi is az amit itt a tanyán szeretnénk. Én azt hiszem, hogy a reziliencia az ami a legjobban kifejezhetné a törekvésünket, mind egyén, közösség, település és régió szintjén. Ez az egész történet sokkal összetettebb, mint az elsőre hangzik. Szerintem nem lineárisan kell elképzelni, hanem úgy mint egy rendkívűl sok szinten összetett hálózat, amiben minden egyes szükséglet a pazarlás, környezetrombolás és energiafelhasználás minimalizálásával jön létre, miközben a rendszer hatékonysága az optimumon körül ingadozik.

Hú, ez egy elég összetett téma, úgyhogy a gondolatamimat most nem fogom tudni befejezni, mielött rámzárják a könyvtárat. Folyt. köv. Remélem belátható időn belül újra netközelbe kerülök...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #351

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Nekem is nagyon tetszik a kerdes, foleg azert is mert ezzel a kerdessel kuzdom nap mint nap.

Eloszor - idealistan - ugy gondoltam, hogy majd megyunk tanyara, es mindent megtermelunk/megcsinalunk magunknak. Azt azonban mar latom, hogy ez igy nem megy. A tanyank nem lakhato, igy kell egy auto a kijarashoz (legalabbis az elso evekben). Biciklivel is probaltuk mar, de ugy nagyon sok generacio munkajara lenne szukseg mire lathato eredmenyt erunk el. Mondjuk sokkal nyugodtabb temponak is tunik az a megoldas, csak nem tudom hogy tulelnenk-e... A varosban van egy csomo olcso/ingyen cucc amit tudnank hasznalni, de meg az autoval sem tudjuk elvinni. Igy hat jo lenne egy utanfuto is... Ezeknek mind koltsegei vannak. Innen mar nem is kell tovabb gondolni a penznelkuli eletet, mert mar latszik, hogy igy ahogy mi csinaljuk, nem fog menni.

Pillanatnyilag en ezt a problemat tavmunkaval probalom megoldani. Az interneten keresztul tudom csinalni a munkamat amivel penzt tudok keresni, de az internetfuggoseg sokszor ugy erzem tul sokat nehezit az eletemen. Foleg ugy, hogy a tanyan nincs eleg gyors internet a munkamhoz, igy ahhoz meg igy is be kell jarni a varosba. Mar nagyon sokszor elgondolkodtam, hogy erdemes-e ezt igy csinalni. Mobil a munkam, de ugyanakkor megsem...

A fo ok ami miatt megis eroltetem az az, hogy tobb emberrel talalkoztam mar akik sikeresen eljutottak az onmaguk es csaladjuk - termeszethez kozeli modon torteno - fenntartasahoz. A fo uzenet pedig amit ezektol az emberektol kaptam ez volt: legyen egy partnered es legyen egy otthon vegezheto penzkereseti lehetoseged (nem kell hogy sok legyen, de legyen). Igy hat csinalgatom es kozben abban remenykedek, hogy idovel az internet is gyorsulni fog faluhelyen.

A haladas sokkal lassabb mint szeretnem, de azert honaprol honapra egyre kozelebb probalok kerulni ahhoz, hogy a penzkereso munkat levaltsam valamivel ami sokkal inkabb boldogga tesz. Ugy erzem ez nem megy hirtelen egy karcsapasra - egy ideig meg kell tudni talalni a lehetoseget mindket rendszer kozott.

Almaimban pedig addig is az van, hogy hamarosan en is egyike leszek azoknak,entib beküldte:
aki a terményfeleslegét tudja értékesíteni a biopiacokon, vagy lekvárt, befőttet, savanyúságot, sajtot, tejtermékeket készít, esetleg méhészkedik, kézműveskedik, stb.

Remelem masoktol is hallunk hozzaszolasokat amibol esetleg otleteket tudunk majd meriteni.

Persze hallottam mar en is penz nelkul elo emberekrol. Egy par hete talalkoztam is eggyel - Gabor, aki Nagyszekelyben el - de ahhoz, hogy o ezt meg tudja csinalni nem eleg a maga ugyessege, kell hozza a falu is...
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #352

  • Áron
  • Áron profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 221
  • Köszönetek száma: 163
Egyet kell értenem az előttem szólókkal. Elég összetett kérdés és megkerülhetetlen. Szerintem itt is érvényes, hogy elsősorban a helyi adottságokat kihasználva lehet előbbre jutni. Az, hogy mindenféle mesterséget kitanuljak egyfelől vonz, hiszen ezzel is biztosabb lábakon állok. Amíg bírom idővel és energiával igyekszem ehhez tartani magam. Aztán majd hozza az élet.
De hogy valami konkrét ötlet is elhangozzon. A magam részéről egy kis kertészetet álmodtam meg és igyekszek megvalósítani.
Gábor tényleg nagyon jó dolgokat csinál, le a kalappal előtte. Nagyon sok hasznos tudást adott át nem egészen 4 nap alatt. Két órája sincs, hogy hazaérkeztem tőle :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #353

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Tegnap ejszaka eszembe jutott meg egy tortenet amit tanaromtol, Scott Pittmantol, hallottam:

Ok a 70-es evekben hasonlo problemaval kuzdve osszealltak egy paran, igenyeltek egy csomo kredit kartyat, vasaroltak veluk eszkozoket amikre szukseguk volt, majd elkoltoztek a Doobie Farm-ra, ahol jopar evig eltek es munkalkodtak. A kredit kartyakat meg vagy felszabdaltak, vagy bedobtak a tuzbe. A bank soha nem ment utanuk...

Nem mondom, hogy ez a mai nap Magyarorszagon kivitelezheto lenne, azt sem, hogy mindenkeppen etikus (bar Scott meg az etikat is belevitte a tortenetbe), es nem is ajanlom senkinek hogy ezt tegye, de gondolatebresztonek talan jo lehet a tortenet. En evekkel ezelott nagyon sokat gondolkodtam hasonlo dolgon, de ugy erzem ez nem az en stilusom. Sokan hippie-nek tartanak, de ennyire megsem vagyok az.
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Baltazár

Válasz: Megélhetési módok önellátás mellett 12 éve 6 hónapja #354

  • entib
  • entib profilkép
A hippikről mindig az alábbi D. Quinn idézet jut eszembe:

"A ’60-as 70-es évek hippi korszakának idején rengeteg dal szólt a forradalomról, de maga a forradalom soha nem valósult meg, mert a forradalmárok nem jöttek rá, hogy ki kell találniuk egy forradalmian új módot a megélhetésre. Odáig jutottak, hogy kommunákat indítottak – vadi új ötlet ugyanazoktól a fickóktól, akiknek a poros parókákat is köszönhetjük.

Amikor elfogyott a pénz és a szülőknek elegük lett, a gyerekek körbenéztek és semmi egyebet nem láttak amit tehetnének, mint hogy beálljanak a sorba a kőbányához. Nemsokára ugyanazoknál a piramisoknál tolták a köveket, mint a szüleik és nagyszüleik és azok szülei, évszázadokon keresztül.

Ezúttal más lesz. Más kell, hogy legyen, ha jót akarunk."

A teljes önellátás szerintem sem járható út, csak egy kisebb-nagyobb közösség, vagy legalább tanyák laza kapcsolatának szintjén lehet működőképes a dolog, vagy olyan közös kis- vagy családi vállalkozásokban, ahol többen együtt dolgoznak a megélhetésért (és nem a profitért). Ez viszont máris egy sor új nehézséget és buktatót hordoz magában. Sokkal egyszerűbb azt hinnem, hogy majd én mindent önerőből megoldok egyedül, mint hogy másokhoz kelljen alkalmazkodnom (akiket még nem is ismerek) és felvállalni a konfliktusokat. És ez különösen igaz a mai atomizált, zárkózott, elgépiesedett, képernyők előtt nevelkedett generációra. Viszont egyedül nagyon hamar bele lehet futni abba, hogy nem bírjuk és feladjuk. Azt hiszem nem véletlen, hogy akik korábban vágtak bele, (öko)falvakban gondolkoztak. Még nem sikerült eljutnom nagyszékelybe, de látatlanban az ottani modell tűnik a legéletképesebbnek, vagyis hogy bekapcsolódjunk egy létező falu életébe.

De a kérdés továbbra is nyitott marad, ha sikerül eljutnunk arra a pontra, hogy a kertünk fenntarthatóan, több-kevesebb sikerrel ellát minket (és rajtunk kívül sok más élőlényt) élelemmel és néhány más nélkülözhetetlen alapanyaggal (pl. tüzifa), amíg a jelenlegi gazdasági rend áll, valamennyi pénzre továbbra is szükségünk lesz, ezt a szükséges minimumot pedig jó lenne a lehető legkevesebb stresszel, környezetterheléssel és időráfordítással megtermelni.

"es legyen egy otthon vegezheto penzkereseti lehetoseged"

Erre is lehetne javalatokat, ötleteket adni egymásnak, hogy milyen lehetőségek vannak? És mennyire működőképesek ezek "hosszabb" távon? A gazdasági fellendülés korának vége. Mi lesz ezekkel a távmunkát adó cégekkel és a munkalehetőségekkel pár év múlva?

Egyetértek Vitáliával, "ez az egész történet sokkal összetettebb, mint az elsőre hangzik." A reziliencia, mint cél tetszik!
Utolsó szerkesztés: 12 éve 6 hónapja Beküldte: entib.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.133 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum