Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Megélhetési módok önellátás mellett

Megélhetési módok önellátás mellett 10 éve 2 hónapja #10612

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Tboy,en ertelek es egyet is ertenek veled, de a vadak sutobe terelese,csereje nalunk illegalis...ha vadasz vagy akkor is meg van a kvota amit lohetsz,ha meg nem vagy az,akkor itt felenk hamar fogdbana vegzed, ha lovoldozol..plussz egy hosszabb-rovideb sitt az illagalis fegyvertartsaert. Az ejszakai hangtompitos nyulvadaszat pedig nem az a tipikus megelhetesi forma,mire sokan alapozni tudnanak itt :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Megélhetési módok önellátás mellett 10 éve 2 hónapja #10619

  • Tboy
  • Tboy profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 90
  • Köszönetek száma: 39
B) Nyilvánvaló hogy a törvényi keretek közé illeszkedő, szigorúan jogkövető módra gondoltam!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Megélhetési módok önellátás mellett 10 éve 2 hónapja #10779

  • edusa
  • edusa profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 422
  • Köszönetek száma: 180
Uncus kérdését a magántanulóság kapcsán áttettem ide.
A Más rovatba pakoltam, ha bárki szerint jobb helye lenne máshol, kérem szóljon, és átpakolom.
Köszi!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka

Megélhetési módok önellátás mellett 10 éve 3 hete #12198

  • jackson
  • jackson profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 5
  • Köszönetek száma: 11
Sziasztok!

Jócskán lemaradtam a permakultúra tapasztalatok megosztásában.

Mivel jó magam Pesti lévén nem tudok egyik pillanatról a másikra vidéki életbe pattanni ezért óvatosabb hozzá állással kezdtem neki a dolognak (cirka 10 év alatt tervezem).
Van egy telkünk Komárom megyében ami cirka 0,7 hektár.
Van benne minden ami jó 100 éve nem gondozott részek, kis erdő, domboldal, homorú és domború részek és rajta egy 3*48m2 kő házzal. Körbe néztem több lehetőség körül de még mindig a kvázi szüleim által megvett hétvégi telek lakhatóvá tétele a legegyszerűbb út. Itt kvázi az ősök már elvégeztek sok feladatot amit kvázi mint második generációnak folytatnom kell.
A poén az egészben apai nagy szüleim tanyasiak. Apám jött fel a városba dolgozni és meg mint itt született erősen vágyok vissza :)

Hogy mit csináltam:
- Az első a emberek gondolkodás módjának megváltoztatása.
A feleségem Miskolci dettó városi gondolkodás módú és ezért nagyon lenézi a vidéki életet "tudjátok a porban fetrengő paraszt" vizió. No ezt nem könnyű megváltoztatni ellenben a két nagy gyerekkel akik nagyon gyorsan vevők a dologra. Na de lássuk lent hogyan sikerült eddig.
- A tetőkertes lakásban pöpecül ment a perma teszt burjánzott az élet a 15m2 terszon két éve (Béla tanfolyam utáni teszt), csak mindig locsolni kellett a mesterséges világot. Csináljuk nagyobban akkor.
- Lakás csere: Először a 52m2 lakásunkat lecseréltem (pláne mivel jött a 3dik gyerek) egy 160m2 két szintes családi házra (pontosabban kibéreltem olcsóért, és kiadtam drágán a sajátott 45eFt differencia talán nem sok a tripla méretért) . Tudom nem nagy szám, de itt legalább van egy 400m2 kert és mindent magunknak csinálunk nincs gondnok/közösképviselő stb. Ráadásul 32eFt spórolunk per félév.
Itt már önállóságra van ítélve az ember nincs az átrohanok a szomszédhoz tejfölért szindróma mint a lakóparki "komunában". Van spájz előre kell tervezni hosszabb időre és pl. megnézni mit vásárolunk előre egy hét/hónapra. Ez már egy nagyon komoly lépés.
Tavaly májusban jött a baba és augusztusban költöztünk. Így már sok kertészkedés nem maradt.
- első tavasz kicsi feleségem aki azon a véleményen van/volt, hogy aktív dolgozóként a városban kell élni. És majd talán nyugdíjasként kiköltözhetünk (mert akkor már mindegy).
Idén tavasszal bele vetette magát a kertészkedésbe. Igaz permakultúra párti anyukám is erősen befolyásolta. De azért az nem semmi amikor ki vette a kezéből a gereblyét és rendbe vágta a kertet az ablakok meg tele palántákkal. Örömmel nézni hogy cseperednek kint a telepített zöldek.
- Városi permakultúrás ötlet: kb. 3 hete járt erre az elmű brigád levágni az utcai fákat. És utána jött egy másik csapat bedarálni. Mivel kéne sok mulcs ide a kertbe gondoltam megkérdezem őket adának-e 1-2 zsákkal. Mondják bármit csak nincs zsákuk azt hozzak. Nosza rohanok ki kérdem mennyi az annyi erre azt mondja 10eFt-ért ide adja a teherautónyit (5m3) is akár. Némi kalkuláció 750Ft/50liter fenyő mulcs. Ezen az áron 75eFt lenne ugyan ez plusz a rohangálás akárhány körbe. Közben ők megcsinálták a energia igényes részt (levágás és aprítás). Nosza had jöjjön leöntettem a kocsi behajtóra a félelmetes kupacot. Cirka 3m*2m széles és kb 1m éter magas kupac. Jutott minden fa alá és az új zöldséges kertbe is. Olyan sok volt, hogy még 18 zsákkal vittem ki a telekre is.
- Ja a telek. Ugyebár ez a cél villany van, telefon/internet van. De víz az nincs és az eső is ritka. Ez a fő gond. két éve szereztem két 1m3 víztartályt amibe gyűjtőm az esővizet. Döbbenet milyen sok gyűlik össze. Ha másból nem értitek akkor itt a kvázi sivatagban nád nő ott ahol a tartály túlfolyik pedig a környéken a domb oldalon nincsen tó vagy patak.
Komolyabb terveket csináltam kb. 300eFt egy beton víztartály a Országh József féle módszerrel. Sajnos tavaly a baba és a lakás csere miatt nem maradt rá se pénz se idő. De majd idén.
- A telek alakítás azért haladt közben is. Két éve ősszel sikerült találni egy Érdi kertészetet, ahol lehet jobb fajta fákat találni Baji Béla könyvével a hónom alatt irány Elvira major. Vettem 10 fát és megküzdöttünk a lerakásukkal. Elvitte kb. 1,5 hetemet mivel: "nem szokta a paraszt a munkát" avagy informatikusból vissza kellett vedlenem kemény kétkezi munkássá. De élveztem. Másrészt mivel nagy a szárasság komoly 1m*1m*1m-es kockát ástunk 7 fának és abba raktuk őket. Nagyon jó megoldás volt, hogy egy sima gagyi elektromos kapát (talán LIDL/praktiker gagyi) azzal meglazítjuk az istentelen kemény földet és utána kilapátoljuk. Anyukámmal (nyugdíjas) megcsináltuk.
- Csináltunk víz vezető árkokat is, hogy a fákhoz vezesse a vizet a meredekről.
- Olyan jól sikerült hogy még némi termésünk is volt az első évben. Gyerekem áhítattal ették meg az első almát.
- Tavaly nyáron csak locsolásra maradt idő, de idén tavasszal ment a második hullám 20 ribizli csere a meglévő 6 mellé. Amúgy a terület mivel vad tele vagyok a többi szükségessel: kökények, csipkebogyó, orgona sor. Fákból szil, dió, mogyoró stb. Szinte csak a gyümölcs fákat kell pakolnom.
- Nyáron jön egy komoly lépcső 2 hét kint tartózkodás állandóan. Ezt az asszony miatt is kell finoman lépcsőzetesen. Most csak 2 hétre megyük jövőre több időre. Mivel neki most baba és nem kell melózni gyerekeknek meg nyári szünet ezért csak nekem kell bejárnom. De van olyan is amikor otthonról dolgozhatok.
- A legtöbb cuccot a bérelt házba mozdíthatóra csináltam. Pl. a TV UPC műholdas és mivel kint a régi TV-n a telken már csak veszek egy cirka 30eFt antennát beltérivel és viszem a UPC direkt kártyát. Tévedés ne essék 2 évre számolva olcsóbb mint a kábel TV és még mozgatható is kiköltözéskor. Az gyerekek/asszony meg nem morog elvágva a világtól.
- Mivel anyukám meg szeretné mutatni a feleségemnek hogyan kell élő csirkét levágni még az is megfordult a fejemben veszek vágás kész élő csirkét el kapirgál 1,5 hétig és a végén levágjuk mi előtt majd megyünk vissza. Jövőre majd 1-2 hónap a cél akkor már nőni is lesz idejük.
- Nekem lesz mit csinálnom kint ha már ott leszek valószínűleg szabira is kéne menni. De azért a bejárást is tesztelném (kocsival, busszal stb.).
- Meg kell csinálnom a fenti víztartályt, lefektetni a domb tetőre menő csövet stb. Nem tudom hogy nyitott tetejű tóban mennyi a párolgás milyen esélye lenne annak a zárt tartály helyett.

Hogy mi a városban a helyzet: közben az aktuális cégem éppen útilaput akar kötni a lában alá. Már ott tartanak a multi-k hogy cirka félév-1 évente kavarás van. Régebben ez a macera 5 éves volt. Nem rég még 3 évente kellett másik melóhelyet nézni. Most már annyira be pörögtek, hogy cirka évente poziciót cserélsz. Hiába képzed magad, dolgozol jól azért az India munkaerő olcsóbb. Na ebből akarok átkerülni a vidéki cserebere világába.

Üdv: Jackson
Utolsó szerkesztés: 10 éve 3 hete Beküldte: jackson. Indoklás: kimaradt pár sor
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Hanna125, martindian, , Somaa, Tboy

Megélhetési módok önellátás mellett 9 éve 8 hónapja #13254

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Regen irodott barmi is ebbe a temakorbe.
Idokozben lejart az idom ami rendelkezesemre allt, hogy a gazdasagom kiepuljon es a a havi 100$-nyi hatalmas apanasomat felvegyem. (akik a talakozon volt anno az erti) a tobbieknek csak 1 mondatban; -2 evem volt hogy egy onellato gazdasag alapjait letegyem, ami rendlkezesemre allt,az egy erdo es havi kb 22 000ft.
A gazdasag alapjai elmeletben lettek inkabb lerakva e 2 ev alatt...rajottem,hogy merre lehet majd epiteni es merre nem erdemes.
Eljutottam hat a -penz kell- reszhez...ha tovabbra is itthon akarok maradni,akkor kell egy beveteli forras,ami mellett nyugodtan kiserletezhetem tovabb.
Megosztom hat azt amit en most jarhato otletnek tartok:
-2 honapja dolgozom az ugyon heti kb 4-8 orat (telefonon,neten stb)
-keresek egy uzleti lehetoseget,amiben lehetoseg szerint nagy penz cav es hosszu tavon vegezheto
-keresek egy uzletet ami ebben a temaban jol uzemel
-felterkepezem a lehetosegeket az esetleges bovitesre
-megkeresem az embert aki alkalmas arra,hogy ezt a poziciot elfoglalhassa
-osszehozoma keresletet a kinalattal
-az altaluk megkotott egyessegnek a resze egy ujabb egyesseg ami felem kottetik

Most ott tart a dolog,hogy az uzletag megvan (ujrahasznositas) , megvan a ceg es az ember.
Megtortent a kezfogas az ugyben.
Szamomra az uzlet a dologban a kovetkezo:
Amennyiben a szovetseg letrejon a ket fel kozott es az sikeresnek bizonyul, ugy elso korben az egyik fel a szamara szukseges gyumolcs es zoldseg mennyiseget tolem szerzi be a kovetkezo modon:

Ha pl egy csalad reszere kell X mennyisegu mag,tragya,takarmany stb... akkor O finansziroz 2X+egy kicsi, mennyiseghez elegendo toket. Tehat az o es az en csaladom etel ellatasa ebbol fedezve latszik es egy minimalis plusszt kepez szamomra,ami ertekesitheto,elraktarozhatos stb...
Amennyiben a masik fel is beszall a jatekba,akkor O ismet egy ilyen mennyisegu tokevel szall be,ami altal egy nagyobb plusszom kepzodik.. Ugy szamolom,ha 3-4 embert ily modon el tudok latni ,akkor szamomra kepzodik egy olyan mennyisegu felesleg,amibol tudom fedezni minden extra kiadasom ami szukseges. Ennel tobb embrett semmikepp nem szeretnek ellatni,tobb okbol sem. (terulet,munka,stb..)
Jelen pillantaban ezt jarhato utnak latom, de meglatjuk mit hoz a jovo a gyakorlatban.
Tehat a lnegyeg az lenne,hogy 2-4 varoslako ellat azzal amire szuksegem van,cserebe en etetem oket. (Akiket etetek,azok az en labaim) tehat a labaim megtermelik azt a bevetel,amire nekem szuksegem van a fenmaradashoz,cserebe olyan elelemhez jutnak ami garantaltan nem multi minosegu. Fontosnak tartom,hogy a labaim egymashoz kozel lakjanak es a kaja eljuttatasa minden alkalommal egy utvonalon fussanak es egy korben,tehat minel kevesebb oko labnyommal jarjon.
Majd tudositok a fejlemenyekrol,persze z mar legkorabban jovore tud mukodni, de a talajmegmunkalasra mar iden be fognak fektetni toket.
Minden ami a talajmuveleshez szukseges,azt a mar meglevo eszkozok melle a labaim finanszirozzak majd,legalabb is ezt komunikaltul egymas kozott eddig.
A jelen allapot eleg biztatonak latszik.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, AttilaK, tomajiandrea, edusa, Bozse

Megélhetési módok önellátás mellett 8 éve 10 hónapja #15754

  • Tboy
  • Tboy profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 90
  • Köszönetek száma: 39
Szőlős Ardói gazdánkról már volt itt egy Youtube-os videó, ez meg a kiköltözők,
önellátók kis KT-je.
Érdemes elolvasni nagyon összeszedett!

önellátás
Utolsó szerkesztés: 8 éve 10 hónapja Beküldte: Tboy.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.150 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum