Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13440

  • janooo
  • janooo profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 4
Sziasztok!

Volt már néhány bejegyzés tarack témában, de a méretek és a végcél miatt konkrét segítséget, tanácsot kérek tőletek, bár a felvezetés kissé hosszú lesz.

Van egy kb. 3000 nm-es földdarabunk, ami 10 évig parlagon állt, benne mostanra vegyes gyomokkal. A terv az, hogy jövő ősszel vegyes évelő ültetvény telepítés történik (szőlő, gyümölcs, gyógynövény), addig a területet szeretném vegyes növénytakarós virágzó rét állapotba hozni, ha lehetséges.

Talajjavítás céllal az idén elkezdtük művelni - márciusban mustárt vetettünk, majd a bedolgozás után június elején facéliát. A mustár alatt nem volt gyomosodás, de a facéliát túlnőtte a sok csapadéktól felburjánzó fenyércirok (évelő, tarackos rondaság). Többszöri kaszálás és a végén lemulcsozás után most gondolkodóbe estem, hogyan tovább.

A terület elég nagy ahhoz, hogy a papíros, szalmás, akármis teljes takarást nem tudom megoldani,más megoldás kellene. A tarackot nem akarom kiirtani, inkább kiszorítani szeretném olyan vegyes növényzet vetésével/telepítésével (évelő herefélék, más pillangósok, vadvirágok, zöldtrágya növények), ami a beállt állapotban nem nő túl magasra, de vegyes többszintű gyökérzetével behálózza a talajt, mert az ültetvény telepítését és fenntartását folyamatos növénytakaró mellett szeretném csinálni.

Művelés oldalról a minimális talajművelés a cél, de átmenetileg nem zárkózom el a gépi talajmunkáktól. Trágyázni alginittel és komposzttal akarok telepítéskor, de esetleg előtte is a jobb talajélet érdekében.

Dilemmám az, hogy a következő 1 év alatt el tudom-e érni a vázolt célt. Most őszre még bevetném esetleg ismét mustárral, az télen kifagyna gépi zúzás nélkül is és aztán tavasszal vetnék többé-kevésbé megmaradó céllal magkeveréket arra számítva, hogy a vegyes magokból megerősödhetne a növényzet annyira, ami majd a melegedő hőmérséklettel feltámadó cirkot elnyomná vagy erősen gátolná.

Mi a véleményetek a fentiekről, életképes-e ez az elképzelés?

Ha esetleg nem működik ez a kiszorítós ötlet, akkor milyen műveléssel kellene kifárasztani a tarackot? Gyakoribb sekély tárcsázás és mondjuk a tarackok fogassal felszínre fésülése, napon kiszárítása működne?

Üdv,
Jano
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13457

  • toti2
  • toti2 profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 271
  • Köszönetek száma: 99
visszapasszolnám egyenlőre a labdát .
milyen fajok lesznek telepítve ?
talaj kötöttsége? fekvése ?
milyen lesz az ültetési táv sor ,tő ?
van géped vagy megkérsz mást ? --> mennyi pénztz tudsz szánni a talaj munkára ?
Van egy kb. 3000 nm-es földdarabunk, ami 10 évig parlagon állt, benne mostanra vegyes gyomokkal.
mik ezek ? kb százalékos arányuk a területen
esetleg fénykép a területről és egy ásónyomról ? Tarack gyökerek állapota és a fenyér cirok érdekelne még képen egyenlőre ennyi jutott eszembe
Utolsó szerkesztés: 9 éve 6 hónapja Beküldte: toti2. Indoklás: csikkk cseeekkkk
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13475

  • janooo
  • janooo profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 4
Szőlőt, gyümölcsfát (meggy, szilva, almafélék), évelő gyógynövényt (pl. levendula, izsóp, csombor) fogunk telepíteni. A talaj enyhén lúgos, meszes vályog, köttötsége KA 41-47 különböző mélységekben. A szőlőt 2x0.9m térállásban kordonon akarom művelni, a többi gyümölcs/növény elszórtan ill. foltszerűen lenne ültetve. Gépem a talajmunkákhoz nincs, bérmunkában fogadtam traktort eddig, de az ültetvény létesítése után nem is akarok nagyobb gépet használni. A pénz természetesen számít, de egyelőre a lehetséges jó megoldások érdekelnek függetlenül a pénztől.

Csinálok majd fotót, de most nem sokat mutat, mert a zöld mulcsra lett vágva. A növényborított részen kevés parlagfű van, van disznóparéj, selyemkóró (ezt nálunk vaddohánynak hívják) szerencsére nem tömeges, bár ez egy randa agresszív növény. A fenyércirokból van rengeteg, saccra 50%, lehet hogy több. Az idén nem engedtem magot érlelni, de a gyöktörzsek igen masszívak és a kirángatott tarackjai ujjnyiak is megvannak akár.

Igazán a fenyércirok izgat meg a selyemkóró. A cirok nagyon erős növekedésű, a selyemkóró is igen szapora, de ha nem engedjük magot érlelni (a virágokat a méhek is szeretik), talán kezelhető, bár igen mélyen gyökerezik, mert kitépni csak úgy nem lehet.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13493

  • toti2
  • toti2 profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 271
  • Köszönetek száma: 99
a tarackal kapcsolatban olyan tapasztalatom van ,hogy minnél többet cseszteted értem ezt ugy hogy tárcsa esetleg kultivárorozod a területet amikor 2-3 lombleveles akkor kilehet fárasztani de... ez rohadt sok költség a traktorban ... én valami fűves herével vetnémbe mindenféle képpen tennék bele valamilyen tarackoló gyökerűt
egyépként meg ha kaszálód be áll majd egy rend nem kell azt a szernecsétlen tarackot annyira csesztetni .. jó a gyökere láznál,megfázásnál nyák oldásra állatoknak száritva kiváló,cukorbetegeknek .... és még sok gyógynövény receptben is szerepel ( Giovannini gyógynövényeink)
ja és arról szerintem tegyél le hogy ezt a kiszoritásdit eléred 1 év alatt.. esetleg még olyna ötletem van ,hogy szántóföldi kultivátorral megkultizod és abba vetsz agresszivan gyökerező pillangósókat herefélék stb...
esetleg olyan ötletem van még mivel kötött a talaj jól összetömörited és locsolod mint az állat de nagyon és befullad a tarack meg minden de ez veszélyes játék (szikesedés és még egyéb más de járható út lehet) ezzel meglehet csinálni 1 év alatt

esetleg töbszöri szántás egész évebn de föként nyáron és tárcsa borona kitépkedni csesztetni a gyökerét és a nyári aszály kiszáritaná de ez az ültetvényre veszélyes lehet föként a fiatal fáknál ..
Utolsó szerkesztés: 9 éve 6 hónapja Beküldte: toti2.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13496

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
toti2 beküldte:
esetleg olyan ötletem van még mivel kötött a talaj jól összetömörited és locsolod mint az állat de nagyon és befullad a tarack meg minden de ez veszélyes játék (szikesedés és még egyéb más de járható út lehet) ezzel meglehet csinálni 1 év alatt

Ezt még viccből sem javasolnám! Ezzel évekre előre tönkreteszed a talaj fizikai és biológiai állapotát. Az anaerob talaj táptalaja a betegséget okozó mikroorganizmusoknak. Levegő nélkül nemigen él meg semmi. Kivétel ez alól talán éppen a tarack. Van nálunk a tanyán egy olyan rész, ahol rendkívül tömörödött a talaj és 60cm-nél egy vizet át nem eresztő réteg van. Ez azt jelenti, hogy gyakran hónapokig áll ezen a területen a víz. Általában a téli-tavaszi csapadékosabb időben, de idén nyáron is megállt itt egy kis víz.
Csináltam a tanyán néhány 1 méter mély mintavevő gödröt, többek között ezen a területen is. A tömörödött réteg miatt nem tudtam 60 cm alá menni. De nem is ez az igazán érdekes most, hanem az, hogy a talaj, amit kiástunk bűzlött. Tehát teljesen anaerob volt. És nem fogjátok kitalálni: az egyetlen dolog, ami itt képes momentán megélni, az a tartackbúza. Ez a terület az egyetlen tarack monokultúránk!

Szerintem nyugodtam kaszálgasd a területet, ahogy eddig is. Közben járd a közeli réteket és gyűjts magokat, amiket rendszeresen elszórsz a területen. Idővel az előrehaladottabb réti növényzet átveszi az uralmat. Ezt lehet segíteni magkeverékekkel is. A tarack addig meg teszi a dolgát.
A gyógynövényeknek pedig réteges mulcsozással előkészítheted a terepet a fák körül, vagy bárhol, ahová tenni szeretnéd őket. A közökben lekaszált gyomokkal, fűfélékkel pedig tudsz majd mulcsozni.
A mély gyökerű növényeknek pedig inább örülj. Nem kell őket kihúzgálni. A mélyreható gyökerekkel lazítják a talajt és tápnyagokat hoznak a felszínre.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, mzozo, toti2

Gyümölcs/gyógynövény ültetvény előkészítés tarackos területen 9 éve 6 hónapja #13500

  • toti2
  • toti2 profilkép
  • TÁVOL
  • Gold Boarder
  • Hozzászólások: 271
  • Köszönetek száma: 99
csak azért gondoltam erre mert a legtöbb növény megpusztul levegő nélkül a talajban ..hát ez a tény hogy a tarack birja ezt is igen lesokkolt ..
azért mertem ezt ajánlani mert régen mikor a filoxéra bejött több szőlőben is a vegetáció elött egy két hétre ezt csinálták tehát teljesen vizzel elboritották a területet és a filoxéra megfulladt..
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.135 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum