Forgatni a levegő miatt érdemes. Ha egy helyben, statikusan komposztálunk, akkor is szépen lebomlik az anyag. Hosszabb és változatosabb bomlási folyamaton megy keresztül. Lesznek levegőtlenebb időszakok, amikor olyan bomlási folyamatok is veégbemennek, amik végtermékei és az így elszaporodó mikroorganizmusok kedvezőtlenek lehetnek a termeszett növények egészsége szempontjából. Magyarul a növényi kártevők jelentős része a berohadt körülményeket szereti. Az emberi patogének sem biztos, hogy elpusztulnak egy statikus komposztban, legalábbis nem minden részében, mert azok kinziffantásához kell az 50-55 C. Nekem már statikus komposztom is ment fel jó magas hőmérsékletre, itt azonban a hűvösen maradó külső részen nem mennek végbe ugyan azon a folyamatok, mint a belsejében. A hűvös részeken a gyommagvak sem pusztulnak el. Ez előny is lehet. Attól függ mire kell a kompi.
A lényeg, a statikus komposzt is oké, de nem mindegy, hogy milyen anyagból csináljuk. Persze itt is lehet ezen lamentálni tovább, mert például a
kakikomposztunk statikus, mégis annak van olyan mikrobiológai diverzitása és annyi hasznos mikróba benne, hogy öröm nézni.
Messze vert minden komposztot, amit eddig mikroszkóp alatt láttam. (E-coli-t még nem mértünk benne - ez jól mutatja, hogy vannak e benne emberi patogének!)
Szóval a statikus komposzt is olyan, hogy idővel a káros mikróbákat kiszorítják a hasznosak. Ha nem akarod forgatni a komposztot, az a lényeg, hogy jó szellősre építsd és sok legyen benne a fás anyag. Idővel szépen lassan lebomlik.
Fontos, hogy ne rohadjon be, mert akkor nem csak, hogy káros mikróbák és maró gázok keletkeznek (pl. ammónia, hidrogén szulfid), hanem a tápanyagok egy része a humuszba való beépülés helyett, elillan a levegőbe (különösen a fent említett gázok).
Hőmérő az aerob, forgatós komposztnál fontos. A frankón összerakott és nagyon precizen mért és töbszörösen megforgatott komposzt valójában kisebb mennyiségben állítható elő házilag könnyedén. Ebből készíthetünk teát és extraktumot, ami egy szuper oltóanyag és baktérumtrágya, amit nagyobb területre kipermetezve használhatunk. Ha 55C körül van 3 napig, utána meg kell forgatni és azt egy párszor megismételni, amig el nem kezd esni a hőmérséklet. Mi azt tanultuk, hogy 15 napig 55C kell maradnia és 5-ször kell ezalatt megforgatni.