Nmsbalint beküldte:
Milyen forrásból tudom megtanulni a thermo-komposztálás részleteit? Zöld/barna arányok, meg ilyenek... A forgatással kapcsolatban tisztább lett a kép ezt a fórumot elolvasva, de az arányok és a "mikor van kész" még nem tiszta.
Tudtok javasolni?
Köszi!
Szia Bálint. A belinkelt videó tök jó. Én pont ebben a laborban voltam tanársegéd a videón szereplő hölgy és Elaine mellett. Ha megnézted a videót és elolvastad a blogot és még mindig van kérdésed, akkor azokat tedd fel bátran.
Amúgy dióhéjban az arányokról:
Magas N (trágya, pillangósok, magok, sörcefre, stb.): 5-15%
Zöld (fűkaszálék, széna, konyhai hulladék, gyomok, stb.): 30-45%
Fás (faapríték, hullott falevél, szalma, pelyva, stb.): 40-60%
Az arányok attól függenek, hogy gyorsan szeretéd-e, hogy elkészüljön, milyen alapanyagaid vannak, mennyit szeretnéd, ill. birod forgatni, és inkább a gombákat szeretnéd-e előnyben részesíteni. Ha sok az N, sokat kell forhatni és több a baktérium. Ha sok a fás, hosszú a bomlási folyamat, több a gomba.
Akkor van kész, amikor eléri a külső hőmérsékletet és forgatás után nem melegszik fel újra. A gombás komposzt esetében érdemes több honapot hagyni pihenni bolygatás nélkül, mert akkor tudják szépen teleszőni a halmot.