Én azért vettem műanyag komposztedényt, mert egy komposzttal foglalkozó könyvben azt olvastam, hogy minél többféle komposztáló eszközt érdemes tartani és kipróbálni. De azt hiszem, igazad van, túl kicsi a térfogata.
Egyébként augusztus 27-én töltöttem fel teljesen, tehát nem adagolva. Kapott 1 rész faaprítékot, 1 rész szénát, 1 rész kartonpapír hulladékot, illetve 1 rész zöldaprítékot (fekete szeder és egy helyben levő bokor zöldjét) és 1 rész komposztprizmás komposztot (1 rész = 1 lapát). Továbi adalékok voltak: pelletált baromfitrágya (nem sok, pár kg), alginit, barna agyagos föld, biosol (apró kavicsos szerkezetű). A prizmába még anno az induláskor pakoltam egy nagy vödör szép laza, barna erdőtalajt a közeli erdőből.
Az elmúlt 2 hónapban kb. négyszer forgattam át és nedvesítettem ismét be. Egy ilyen átforgatáskor kilapátolom az edényből, összekeverem, belocsolom, majd újra vissza. Az alja természetesen nyitott.
Színe, szaga, állaga kezd egyre jobb lenni. Szerintem a föld miatt ez gyorsabban elkészül, mint a prizmás komposztom.
Viszont azt olvastam, hogy a pár hónapos komposztok nem tekinthetők késznek, mert a stabil vegyületek ennél hosszabb idő alatt alakulnak ki (6-12 hónap min.). Nem is tudom, hogy a pár hónapos komposztot érdemes e megbolygatni, kihordani, szétszórni emiatt. Szétszórás után gondolom, már belassulnak a lebontási, illetve felépülési folyamatok a kedvezőtlenebb körülmények miatt (is).