Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
A 'Rakéta kályha' című téma olyan lendületet vett, hogy 1,5 év alatt majdnem 100 válasz érkezett és több mint 20e-szer lett letöltve a téma. Ez magával hozta azt, hogy egy monstrum témánk keletkezett, ami nagyon sok érdekes témát érint, de egy specifikus infot egyre nehezebb megtalálni. Megoldásként több altémára bontjuk a témát. Az eredetit meghagyjuk, de lezárjuk, hogy ne nőjön tovább. Az eredeti 'Rakéta kályha' gyermekei mostantól a 'Rakétakályha' alkategóriában élnek.

TÉMA: Rakétakályha - ami maradt

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 9 hónapja #138

  • sajo
  • sajo profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 14
  • Köszönetek száma: 6
Gondoltam, feldobom ezt a kérdést, mert magyar nyelven eddig szinte semmit nem találtam a témában. Angolul olvastam az ún. rakéta-kálhyákról és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Viszont nem vagyok egy nagy barkács-pirotechnikus-guru, úgyhogy érdekelne, van-e itt valakinek tapasztalata már rakéta-kályhával.

Hogy kicsit konkrétabban is írjak: egy kb. 40 nm-es fóliasátrat szeretnék 0 fok felett tartani a kemény téli hidegben.

Üdv,
sajo
Téma zárolva.

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 9 hónapja #144

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Szia Sajo,

A raketa kalyha egy specialis valtozata a tomegkalyhak csoportjanak. A tomegkalyhak arrol szolnak, hogy egy nagy tomegu test lassan veszi fel a meleget es lassan is adja le. Ezaltal a ho nagy reszet nem pazaroljuk el peldaul abban az esetben, ha kinyitjuk az ajtot es valamennyi meleg levego kiaramlik a lakasbol vagy foliabol. Egy ilyen ajto nyitas nagyon nagy veszteseggel jar, ha a futesunk azon az elven mukodik, hogy a szoba levegojet probaljuk direktbe futeni.

Mindez nem ujkeletu talalmany. Egy kemence vagy egy cserepkalyha tokeletes pelaja a tomegkalyhanak. Sot egy fal is uzemelhet tomegkalyhakent. A batyamek kandallojanak a kemenye peldaul annyira felfuti a korulotte levo falat, hogy az meg sokaig sugarozza a meleget akkor is ha a tuz mar nem eg (na jo, ez azert nem a leghatekonyabb valtozat).

A raketa kalyha annyiban kulonbozik egy jol megszokott kalyhatol, hogy a tuzter utan rogton jon egy 'heat riser' (hoemelo) - ami nem mas mint egy jol leszigetelt cso. Ennek a tetejen van valami (legtobbszor egy vas hordo), amiben pedig hirtelen visszafordul a fust es lefele kezd aramlani. Ez a hoemelo szerkezet ugyanugy dolgozik mint egy kemeny - szivo hatast eredmenyez. A vas hordo pedig ezt a szivo hatast atvaltoztatja tolo erove. Szoval amig a belso kemenyben van a levego addig azt a kemeny szivja, a rendszer tobbi reszen pedig fujja.

Mindez azert mukodik jol, mert a leszigetelt belso kemenyben akkora ho tud kialakulni, hogy ami egy hagyomanyos kalyhabol fustkent a kemenyen keresztul eltavozik, az egy raketaban masodlagos gyujtas hatasara eleg. Egy jol megepitett raketabol nem nagyon jon fust ha jol dolgozik. Ahhoz pedig hogy minden hot el tudjanak tarolni, ahhoz jon be a kepbe a tomeg. Ez altalaban egy pad, egy jaro felulet, egy fal, vagy valami hasonlo. Ebben a tomegben a kalyha fustjenek (meleg levegonek) kivezetojet eleg hosszan el lehet vezetni gond nelkul - az elobb emlitett tolo hatas miatt. A szerkezet egyszeruen csak vegig tolja a forro levegot a tomegen es ha jol van meretezve minden, akkor a tomeg ezt a hot atveszi es a kivezetonyilason mar csak a langyos levego tavozik.

En meg soha nem epitettem raketa kalyhat. Egyet lattam uzemelni. Az elkepeszto volt ahogy morajlott, es amennyi hot leadott az igazan kis mennyisegu fabol amit belepakoltak. Ezen kivul eppen tegnapelott lattam itt Magyarorszagon egy raketa kalyhat egy paddal, de az a joido miatt nem uzemelt. Ha szerencsenk van, akkor talan meg kepeket is tudunk kerni a tulajdonosatol, mert o is tagja a permaforumnak.

A folia futesevel kapcsolatban viszont az a velemenyem, hogy legtobbszor maga a tomeg is eleg lehet ha a sator Eszakrol jol le van szigetelve, napkozben sut a nap, es az a tomegre van koncentralva. Elkepeszto, hogy nehany prizmaval mennyi energiat tudunk a Napbol osszegyujteni. Dan Rojas elarasztotta a youtube-ot jobbnal jobb napfogo otletekkel. GREENPOWERSCIENCE. Egyszoval a raketa egy jol mukodo technologianak tunik szamomra, de en azt inkabb a lakasom futesere hasznalnam mint arra, hogy kiszaladgalok a foliaba taplalni a tuzet. Mert a raketat azert folyamatosan kell taplalni. Persze hideg sotet napokon lehet, hogy nincs sokkal jobb megoldas. Na meg az sem elvetendo otlet, hogy a hazat es foliat egybe lehet epiteni.

Ezen kivul a permakultura Yahoo group-on egy par hete arrol beszelgettek, hogy egy hosszu komposzt halom a folia kozepen is csodakat tud muvelni. A komposzt elmeletileg tud eleg hot termelni ahhoz, hogy a homersekletet fagypont folott tartsa. A szigeteles viszont itt is kulcsfontossagu.
Gergő
Téma zárolva.

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 7 hónapja #249

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
gergo beküldte:
Ezen kivul a permakultura Yahoo group-on egy par hete arrol beszelgettek, hogy egy hosszu komposzt halom a folia kozepen is csodakat tud muvelni. A komposzt elmeletileg tud eleg hot termelni ahhoz, hogy a homersekletet fagypont folott tartsa. A szigeteles viszont itt is kulcsfontossagu.

Béla is így csinálta a nagy üvegházban Tápiószelén. Amikor ott voltunk télen, akkor úgy rémlik 4 fokkal volt melegebb bent, mint kint, egyértelműen érezhető is volt a különbség.
Zsanett
Téma zárolva.

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 7 hónapja #250

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
beno beküldte:
Ha lehetne én is megnézném azt a rakéta kályhát amit láttál üzemelni és azt is amit pont akkor nem üzemeltek be.

Szia Beno,

Az a helyzet, hogy amit lattam uzemelni az Californiaban volt, ahova egy Permakulturas talalkozora Ray Cirino (egy helyi raketa kajha orult) elhozta a 'kis' vizmelegitojet - a neten talaltam rola egy kepet, igy nez ki:

ray-cirino-rocket.jpg


Ez nem biztos hogy megfelel a kimondott 'raketa kalyha' definiciojanak, de arra mindenkeppen alkalmas, hogy a koncepciot es az eges erejet bemutassa.

Altalaban az emberek amit raketa kalyha alatt ertenek az egy nagyobb tomegu pad, agy, loca, stb melle/bele van epitve es ehhez hasonlit:

cobmob_rocket-500x375.jpg


Nem tudom mennyi eselyed van Ray-t meglatogatni, igy nem tudom hogy meg tudod-e nezni ugyanazt a kalyhat. Viszont ha erdekel erdemes utananezni az embernek (nagyon kulonc figura) - youtube-on van rola es tuzhelyeirol tobb video is. Az egyik legnagyobb sikert ezzel a sarkanyaval erte el:



Hogy pozitiv hirt is mondjak, az eppen nem begyujtott raketat azt itt Magyarorszagon lattam, Nagyszekelyben. Amennyiben ellatogatsz oda szinte biztos vagyok benne, hogy ki tudod deriteni kinel van es valoszinuleg meg is tudod nezni. Ha jol tudom Mariahalmon is van raketa kalyha, de azt nem lattam.

Kozben pedig irok a tulajdonosanak es megkerdezem, hogy tudna-e itt tobb hasznos informaciot megosztani.

Remelem egy even belul mar en is tudok majd peldat mutatni - mar csak a helyet kell megszerezni hozza :unsure:
Gergő
Utolsó szerkesztés: 12 éve 7 hónapja Beküldte: gergo. Indoklás: Video link javitasa
Téma zárolva.

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 7 hónapja #253

  • czb
  • czb profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 5
  • Köszönetek száma: 5
gergo beküldte:
Hogy pozitiv hirt is mondjak, az eppen nem begyujtott raketat azt itt Magyarorszagon lattam, Nagyszekelyben. Amennyiben ellatogatsz oda szinte biztos vagyok benne, hogy ki tudod deriteni kinel van es valoszinuleg meg is tudod nezni.

Én lennék ennek a nagyszékelyi rakétakályhának a gazdája. Bár a kályha már múlt szeptemberben megépült, igazából még nem üzemeltük be, és csak kisebb-nagyobb "próbafűtések" voltak benne. Ennek oka, hogy még mindig nem sikerült lakhatóvá tennünk és beköltöznünk abba az épületbe, ahol a kályha áll. Az eddigi tapasztalatok mindenesetre bíztatók. Így néz ki a kályha szobai oldala (tömegrész füstjáratokkal):



Illetve most már egy kicsit jobban, mert azóta sokat saraztunk, finomítottunk rajta. A konyhai oldalán a közelmúltban alakítottunk egy kicsit: megnagyítottuk a fabeadó nyílást, mert a tapasztalatok alapján világos lett, hogy ezt elsőre alulméreteztük.



Erről az oldalról sincs sajnos a jelenlegi állapotot mutató képem.

Üdv,
czb
Utolsó szerkesztés: 12 éve 7 hónapja Beküldte: czb.
Téma zárolva.

Rakétakályha - ami maradt 12 éve 7 hónapja #260

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Szia Beno,

Ez az a konyv amiben en eloszor talalkoztam a raketa kalyhaval. Nagyon egyszeru es jo konyv. Ha az ember tudja milyen sarat keverjen (mert azt a konyv sosem fogja tudni atadni). Amugy a meretezes, a felepites, stb nagyon jol le vannak irva a konyvben. Van benne nagyon sok tanacs is. Aki a temaval kapcsolatban erdeklodik es beszel angolul, annak nagyon ajanlom. Remelem tenyleg meglesz magyarul is hamarosan.

Ianto Evans, Leslie Jackson - Rocket Mass Heaters: Superefficient Woodstoves YOU Can Build
Gergő
Téma zárolva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.121 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum