Kedves Fórumozók!
Először is köszönöm Vitkának, hogy elindította a fórum felületén a márciusi tennivalók összegyűjtését!

Szép egy oldalas cikk kerekedett a múltkori közös munkából, köszönet érte ezúton is!

Abban maradtunk, hogy havonta két alapelvet ismertetünk majd, így a márciusi "elmélet" ez volna:
3. elv - Érj el hozamot
Bármely rendszert úgy kell megterveznünk, hogy minden szinten önállóságot biztosítson, hasznot hozzon, önfenntartó legyen.
„Az éhség rossz tanácsadó.”
4. elv Gyakorolj önmérsékletet, figyelj a visszajelzésekre
Az a rendszer, melyet önálló elemek alkotnak ellenállóbb a zavaró tényezőkkel szemben. A túltenyésztett, nagy hozamú, de gyenge, betegségekre hajlamos fajták helyett szívós, félvad állat és növényfajok alkalmazása stabilabb rendszert eredményez.
„Hetedíziglen bűnhődünk elődeink hibáiért.”
Kérlek Benneteket ne fogjátok vissza építő kritikátokat, írjuk meg együtt mit érdemes tavaszelőn megtenni kiskertünkben!
A lapzárta időpontja most 24-e vasárnap lesz.
Megosztanám Veletek a tavalyi márciusi kerti teendők írásunkat, melyet Mészáros János Eleknek köszönhettünk.
Íme:
Március
Kezdetét veszik a tavaszi munkák. A gyümölcsfák metszését a hónap első harmadában el kell végezni. A levágott ágakat el kell tüzelni, hogy a károsítók újrafertőzését megakadályozzuk. A lemosó permetezéssel azonban tanácsos megvárni a rügypattanást, mert a rügyekben telelő károsítókat így elpusztíthatjuk. A szőlő metszésével még nem kell sietni, ha nincs túl sok szőlőnk. Április 1-én a szőlő négy sarkát azonban már meg kell metszeni a régi közmondás szerint. A veteményezés mindig a talaj állapotának a függvénye. A kora tavaszi vetemények sárga- és fehérrépa, retek, borsó, hagyma akkor vethető, ha már a vetési mélységben a talaj 6-8 fokos. Ugyanakkor fontos a talaj víztartalmát is megőrizni. Amint megpirkadt az ősszel felásott, vagy felszántott talaj felszíne el kell gereblyélni, hogy csökkentsük a párolgást. A sárgarépa és petrezselyem vetése után a nyitott barázdába én 20 cm-ként retek magot szoktam szórni, és utána takarom be és tömörítem a sort. Erre azért van szükség, mert a zöldség és sárgarépa csírázása rendkívül lassú, szélsőséges esetekben száraz talaj esetén elérheti akár az 1 hónapot is. A gyomnövények azonban erre nincsenek tekintettel, mert akár már 1 hét múlva kizöldítik az ágyásokat. A retek is kb. 1 hét alatt kikel és 20 cm-ként jelzik a vetemény sorát, így a sorközöket be tudjuk kapálni. Fontos hogy ne vessünk sok retket, mert az elnyomhatja a répát.
A hagyma akkor a legszebb, ha egyenként duggatjuk a földbe 6-8 cm-ként. De általában fél sor után elfogy a türelmem és úgy szórom bele, és ebből is lett már jó hagyma termés ha nem is olyan szép egyöntetű a kelés. Az elkészített melegágy vetését március 15-ig el kell végezni mert utána már késő. A borsót minél hamarabb el kell vetni, de 4,4 C alatt nem csírázik, ezért meg kell várni az ettől melegebb talajhőmérsékletet. Több különböző érésidejű fajtát szoktam egymás mellé vetni, mert akkor nem egyszerre érik és van idő a feldolgozásra és fagyasztásra. Ha későn vetjük a borsót, akkor kicsi szárat hoz és rögtön virágozni kezd, de ez kevesebbet terem. A veteményezést én a mi kertünkben április elején szoktam végezni, de az utca túloldalán, a homokosabb talajokon ez már későn van, az alszegi alsó sor kertjeit pedig ilyenkor még meg sem lehet sokszor közelíteni. Van amikor ott május elején tudnak csak veteményezni, de a jó víz és tápanyag ellátottságú réti talajok ha felmelegednek, a növények hetek alatt behozzák a lemaradást.