Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 2 hónapja #10593

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
Ennek a hétnek a vendége Csuja László, biodinamikus méhész, biológus, ökológus.

csujalaci.jpg


Munkásságának legfőbb eredménye a sokunk számára ismert geddekas. A sok kísérletezés és méhészkedés mellett tudni kell róla, hogy rengeteg energiát szán a természetközeli méhészkedési formák népszerűsítésére, másfelől pedig eltökélt ellenzője az "életre" veszélyes csávázószerek használatának.

Lehetséges témák: geddekas, és szabadépítményes kaptárak, hagyományos / kasos méhészkedés, méregző csávázószerek, "modern" méhbetegségek stb.

A téma január 29. és február 4. között lesz éles.

A téma használata előtt, kérünk olvasd el a játékszabályokat:
www.permaforum.hu/permaforum/index.php/f...nivalok-es-szabalyok

Csuja László munkásságáról további információkat itt olvashattok:
sites.google.com/site/geddekas/

Kérlek fogadjátok szeretettel Csuja Lászlót!
imi
Utolsó szerkesztés: 10 éve 2 hónapja Beküldte: emre.
Téma zárolva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ecovitka, zsanettrp, tisztamo, Lucagazda, edusa, attilar, martindian, , , Csuja László

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 1 hónapja #10621

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
A topic ezennel megnyílt mindenki számára, érezzétek jól magatokat!
imi
Téma zárolva.

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 1 hónapja #10622

  • Luti
  • Luti profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 333
  • Köszönetek száma: 104
Elnézést, ha nagyon laikusak a kérdéseim. Abszolút nem foglalkoztam ezelőtt méhekkel.
- Az Anasztázia könyvben szereplő méhészkedésről hallott-e már? Ha igen, mit szól hozzá?
- A visszaetetés cukorral nem gyengíti-e le a méheket (csak egyoldalú anyag, tápanyag-hiány), ugyanez nem gyengíti-e magát a mézet is?
Zöldebb életmód: begreeny.com
Téma zárolva.

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 1 hónapja #10628

  • emre
  • emre profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 752
  • Köszönetek száma: 168
Üdvözöllek köztünk Laci!

Két kérdésem lenne:
1. Ha jól tudom, akkor a te méhészeti módszeredben az üres gyűrűk (hordási időszakban) felülre kerülnek. Ezzel ellentétben a szakirodalom, a hagyományos rakodókaptár esetében azt javasolja, hogy az üres gyűrűk mindig alulra kerüljenek, mert ez cseng egybe a méhek építési ösztönével. Mi lehet a módszerbeli különbség oka?

2. Mi a véleményed a VSH méhekről? Szerinted mennyire "tiszta" volt a kitenyésztésük, milyen jövő elé néznek, elterjedésük milyen kockázatokat rejthet?

köszönöm
imi
Utolsó szerkesztés: 10 éve 1 hónapja Beküldte: emre.
Téma zárolva.

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 1 hónapja #10629

  • Csuja László
  • Csuja László profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 36
  • Köszönetek száma: 32
Nem ismerem az Anasztázia könyvet.

Répacukor (kristálycukor) használata:
A természetesen gyüjtött nektárban is répacukor két összetevője, a gyümölcs és szőlőcukor teszi ki a cukortartalom döntő többségét. Laboratóriumi kísérletekben is ezt használják, mert hosszabb ideig élnek az ezzel etetett méhek és egyéb rovarok.

Miért akkor az ellenállás? Az ok a cukorgyártásban keresendő, mégpedig a lugos eljárásban. Steiner idejében a mostaninál is lugosabb volt a piacra került cukor mint ma, de ma is pH 8.5 a Répacukor oldat, tehát továbbra is lugos.
Miért lugos kémhatású a bolti Répacukor? Hogy szép kristálycukor legyen és ne essen szét a két alkotóelemére.
A nektár és méz viszont savas cukoroldat (ph3,4-4,2), amiben alig vannak olyan diszaharidok, mint a Répacukor, mert azok savas közegben szétesnek elemeikre, tehát egyszerű cukrokra.

A ritka cukrok élettani hatását vizsgálják, de érdemi eredmények ebben a tekintetben nincsenek.

A pH 8.5-nek van egy nagyon kellemetlen következménye, jól szaporodnak ebben a tartományban a rothasztó erjesztő gombák, amik károsak a mézre és a méhecskére is. Ezért a gondos méhész savanyítja a cukorszirupot, ha használnia kell. A savanyítást természetes anyaggal csinálja, ecetsavval, hangyasavval, aszkorbin savval, oxálsavval. Feltétlenül használni kell pH mérőt, mert a túl savanyú oldatot meg se kóstolja a méh.
Téma zárolva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Luti, AttilaK, Kardosszilvi, attilar, martindian

Csuja László - biodinamikus méhész, biológus, ökológus 10 éve 1 hónapja #10632

  • Csuja László
  • Csuja László profilkép
  • TÁVOL
  • Junior Boarder
  • Hozzászólások: 36
  • Köszönetek száma: 32
VHS méhek:
Minden méh rendelkezik szociális védekező képességgel, de eltérő mértékben. Sok génes örökletes tulajdonságokból tevődik össze.

A vándorlás, lépek, méhek ide-oda pakolása egyik kaptárból másikba, csak gyengíti a vhs szelekciót.

A vhs szelekció a mikroevolució egyik formája, ezért nem hiszek abban, hogy a piaci marketinggel értékesített vhs anyák idegen környezetben sikeresek lesznek több nemzedékének át.
Téma zárolva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: emre
Oldal elkészítésének ideje: 0.137 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum