Szia Toti! Nekem az általad felvetett kérdésre (bennem is megfogalmazódott már) mindig az a válasz jut eszembe, hogy a mikotoxinokkal már elég hosszú ideje élünk együtt, úgyhogy szerintem evolúciósan elég jól hozzájuk szoktunk. A növényevés erről szól: hogyan lakjunk úgy jól belőlük, hogy még ne kapjunk túl nagy dózist egyik bennük levő méregből sem. Erre sok stratégia van: sokféle növényt eszünk, ízről/szagról megérezzük, ami már nem jó, ösztönösen érezzük, hogy milyen egyéb táplálékot érdemes társítani egyes dolgokhoz, amitől azok emészthetőbbek lesz, plusz vannak az ilyen hagyományba (nem véletlenül) beépült fondorlatok, mint koptatás, mosás, főzés... Igyekszünk változatosan étkezni, nem túl sok gabonát enni, és abból is lehetőleg többfélét, de ezeken túl én bizony nem nagyon félek a mikotoxinoktól, mert túl sok evolúcióbiológiát tanultam ehhez. Ellentétben a növényvédőszerekkel, amikhez idáig nem sok esélyünk volt alkalmazkodni. Lehet, hogy nincs igazam, ez csak egy személyes vélemény...