Small-Scale Livestock Farming

Cím: Small-Scale Livestock Farming, A Grass-Based Approach for Health, Sustainability, and Profit
Cím magyarul: Kisléptékű állattartás, az egészség legeltetés alapú megközelítése, fenntarthatóság és profit
Író: Carol Ekarius
Kiadó: Storey Publishing
Kiadás éve: 1999
Nyelv: angol

Terjedelem: 217 oldal

Kategória: Hagyományos gazdálkodás –állattenyésztés – praktikák/kézikönyv

Szint: 1-2

Kulcsszavak: kisüzem, legeltetés, takarmányozás, tervezés, Holistic management

Elektronikus elérhetőség: nem ismert

Nyomtatott elérhetőség: rendelés (pl. Bookdepository)

 

Tartalom: A könyv alapvetően érint minden témát, amit a cím alapján (legelőre alapozott kisüzemi állattartás) elvárhatunk. A legelő biológiájától indulunk, kis áttekintésével a könyvnek, majd jönnek a részletek az állattenyésztési alapokkal (genetika, szaporodás, idomítás), szükséges létesítmények, takarmányozás, és az állategészségügy. Következő fejezet a marketing, ahol a dirrektmarketing előnyeit ecsetelik, néhány érdekes megoldással, majd a farm tervezés jön az állatállomány, a legelők, és a létesítmények kérdésének érintésével. Hasznos táblázatok zárják a könyvet.

 

Személyes vélemény: Jól összeszedett könyvvel van dolgunk. Számunkra is használható fejezetekkel rendelkezik a könyv, annak ellenére, hogy amerikai körülményeken alapul. Tetszett, hogy nem kellett mértékegységeket átváltani olvasás közben, jó ábrákkal és grafikonokkal is el van látva. A genetikát, talán nem Mendeltől kellett volna kezdeni, de pl. érdekes, hogy az állatok vágása, és feldolgozása is helyet kapott a könyvben. Az író szinte minden állatfajnál elképzelhetőnek tartja az épületek mellőzését. Személyes véleményem az, hogy bár beruházás tekintetében ez előny lehet, de azért az extenzív tartás végeredményben nem minden fajnál, fajtánál lehet alternatíva (állategészségügy, takarmányozás). A pénzügyi tervezési fejezet jó alap lehet. Könnyen érthető, könnyen adaptálható, és valóban szükséges, mint ahogy a monitoring is. Tetszett, hogy nem csak a szigorú termelési szempontokat veszi figyelembe, hanem javasolja a gazdaság élővilágának megfigyelését és naplózását is. Egyszerű házi módszereket is ajánl, ami teljesen alkalmas lehet értékes következtetések levonására, drága laborköltségek nélkül. A fentieken kívül bepillantást nyerhetünk a Holistic Management módszerbe is.

 

Erősségek: A tervezés alapjait tényleg az alapoktól írja le (remélem nálunk mindenki ki tudja számolni egy négyzet területét). Számos példát hoz a könnyebb megértés kedvéért. Hasznos összefoglaló a könyv végén az állatfajonkénti 2-2 oldal, a legszükségesebb információkkal. Nagyon jók a Farmer profilok, minden fejezethez jó példákat hoz az életből.


Gyengeségek: Amerikai viszonyokra érvényes számokat tartalmaz, de egyben előnye, hogy az író vette a fáradtságot, hogy SI mértékegységeket (is) használjon. A kiadása óta eltelt tíz év is eléggé más körülményeket hozott, erre mindenképpen figyelemmel kell lenni a pénzügyi és marketing fejezet kapcsán. Sajnos a takarmánynövény fajok latin neve nem szerepel a könyvben, így lehet kiszótárazni.

Ajánlás: Összességében ajánlom a könyvet mindenkinek, aki nem magas tudományos értekezésre kíváncsi, hanem a gazdaság mindennapos, kézzelfogható világára kíváncsi. a sok egyszerűsítő formula és praktikus apróság nagy segítség lehet a személyes tapasztalatok megszerzéséig.

Ár: 18,95$