... arra gondoltam, hogy megosztom veletek első "permás" nyaram tapasztalatait. Mivel heti egyszer tudtunk kimenni a házhoz és a kertbe, ezért tényleg a Természet gondjaira bíztam kiskertemet. A mulcsozás-takarás nagyon bejött, pl. az első nagy hőségnél kilenc napig nem kaptak vizet a növények fentről, vagyis se eső, se locsolás, és kibírták, és azóta is bírják. Néhány paszternák purcant ki, de azért, mert az újzélandi spenót rájuk mászott. Ezek a növényeim voltak-vannak (van, ami már letermett): lilahagyma, zöldborsó, rengeteg mángold, sárgarépa, cékla, sóska, spenót, retek, paszternák, tök, cukkini, eper, paprika, paradicsom, kakukkfű, levendula, körömvirág, citromfű, madársaláta. Nem teljesen kitett helyen vannak, hanem kicsit a diófa árnyékában, és más fák is árnyékolják, de azért napot is kapnak rendesen. Egész nyáron alig kellett gyomlálnom, nem is nagyon volt hozzá kedvem és energiám, de mondjuk úgy kétszer (!) mentem át mindenen a "sámlitraktorommal" (ülök a sámlin és gyomlálok, majd növényekkel takarok). Nagyon áldottam közben az előző gazdákat, hogy évekig nem nyúltak a kerthez, csak nyírták a füvet, mert így rengeteg benne a rovar és a giliszta. Egyszer mi is lenyírtuk a füvet (de ezt lehet, hogy meséltem a tanfolyamon is, nem tudom), és azt vettem észre, hogy két napon belül megjelentek a tetvek a növényeimen, leginkább a zöld leveleseken, pl. mángold. Na mondtam is magamban, hogy ennyi volt, de azért reménykedtem a természet erejében. És lőn: a poloskák tömegével telepedtek a mángoldra (fogyasztva a tetveket), és ezután rajtunk kívül már csak a csigák zabálták, de azok is hagytak rajta mindig. Összefüggésbe hoztam ugyanis a fűnyírást a tetvekkel. A hangyák ugyanis akkor telepítették át tetűkolóniáikat máshová, amikor megszüntettük a zöld anyagot a kert körül. Logikus. Úgyhogy ezután kijelöltem egy pufferzónát a kert körül, ahol tenyészik minden, fű és gyom és csalán, és abban a zónában nem nyírunk füvet. Tetvek azóta nincsenek. A csigáknak is jut elég zöld anyag mindenhol máshol, így ők is hagynak eleget. Összegzés: alig törődtem a kerttel, és mégis ontja a terményeket, rendszerint adnom kell rokonoknak is, meg barátoknak is, annyi van, és mindezt úgy, hogy hagytam a dolgokat. Jó kis lecke volt ez is, mert ugye az ember legszívesebben mindig beavatkozna. A permakultúrát szerintem át lehetne nevezni noparakultúrának ...

Megj.: Györgyi a Pandora Egyesület által szervezett első hétvégi permakultúra tanfolyamon vett részt 2012-ben Vácszentlászlón.
Köszönjük a visszajelzést!

„Bevezetés a Permakultúrába”
Tanfolyam Vácszentlászlón

A Pandora Mélyökológiai Szellemi Műhely Egyesület „Bevezetés a Permakultúrába” néven tanfolyamot hirdet. A permakultúra egy forradalmi gazdálkodási és életszervezési szemlélet, tanfolyamunk ennek alapjaiba enged betekintést a résztvevők számára. A holisztikus szemléletű program, elméleti és gyakorlati ismeretek egyensúlyára épül. A kötetlen, baráti, hangulatos légkörben zajló képzésnek a Gödöllőhöz közeli Vácszentlászló egy konvencionális családi kisgazdasága ad helyet.

Mai világunkban körbepillantva gyakran tapasztalhatjuk, hogy mindennapi valóságunk elszakadni látszik az emberi életnek, pontosabban magának az életnek az igazi lényegétől. Ez alatt azt értjük, hogy életünk sokkal inkább szól arról, hogy különféle dolgokért, vagy a külső „kényszerek” diktálta kötelezettségeknek való megfelelések mentén éljük életünket, mintsem magáért az életért, az élet valódi lényegének, kitelejesedettségének megéléséért, valódi életfeladatunk beteljesítéséért. Misem érzékelteti ezt a helyzetet szemléletesebben mint a mód ahogyan az élelmünket megtermeljük, amit és ahogy táplálékként magunkhoz veszünk. Mai modern élelmiszertermelési és táplálkozási szokásaink sokat elárulnak az önmagunkhoz, egymáshoz, illetve természeti környezetünkhöz való viszonyunkról, rávilágítva a tényre, hogy az individualizálódás ellenére is egy merev hierarchikus, a lehetőségeinket igencsak behatároló társadalmi rendszer részei vagyunk, a sokak által vágyott harmonikus közösségi lét elérése, az élet művészetként való megélése pedig sokszor távoli álomnak tűnik csupán.

Bővebben: PC Bevezetés - Vácszentlászló 1

Bevezetés a permakultúrába tanfolyamMikor
2012. április 20-22, péntek délutántól vasárnap estig

Hol
HosszúheténybenMit
A tanfolyam célja, hogy ízelítőt kapjunk a Bill Mollison által kidolgozott permakultúra rendszerekből: megismerkedünk az elvi és etikai alapokkal és tervezési szempontokkal, megnézzük a gyakorlati alkalmazhatóságokat, valamint gyakorlati tapasztalatot szerzünk saját kézzel végzett feladatokon keresztül. A mostani tanfolyam során ezen kívül külön részt szánunk a közösségépítés kérdésköreire – az egyén és a közösség viszonya a permakultúrában, vidéki és városi permakultúra, közösségi gazdálkodás stb.

Kiktől

A tanfolyam során 4 oktató fog minket ezen az izgalmas úton vezetni: Baji Béla, Baranyai Vitka, Köblös Dávid, Székely Gergő.

Bővebben: PC Bevezetés - Hosszúhetény 1