Több hónap állt rendelkezésemre a téli időszak előtt, hogy kigondoljam és elkészítsem (ami valójában egy-két nap volt már csak) azt a száraz komposzt WC-t amit majd a téli időszak alatt használunk.


 

A cél a meglévő anyagok használata, legegyszerűbb és praktikus kivitelezés, könnyen mozgatható és takarítható legyen.

 

Volt egy használt Ikeás kisasztalunk: ez lett az alap. Ráültem, a magasság megfelelő, ráálltam, ugrottam kettőt rajta, teherbírás OK.

 

Az építkezésből volt pár bontott lambéria lecem, ezt méretre vágtam és bedeszkáztam az egyik (első) oldalát, nem teljesen földig, csak addig, hogy majd eltakarja a vödröt. A deszkázás lényege az, hogy a kisfiam kalimpáló lába ne rugdossa az ücsörgés közben a vedret (persze akkor még nem tudtam, hol lesz majd a veder alja, mert a magasság nem volt még kimérve az az utolsó lépés lesz a tervezésben). Vagyis valameddig bedeszkáztam, bízva abban, hogy jó lesz a magasság.

 

Jött a fedél beszabása, két oldalra egy-egy lambéria, majd keresztbe a többi (ezen fekszik majd fel a wc deszka), méretre vágva és összecsavarozva, majd két pánttal rögzítettem, balra nyitható lett (a fedél a falnak támaszkodik, amikor ki van nyitva, így nem kellett megoldanom a rögzítését máshogyan) 


 

Amikor kész volt és hajtogatható volt a fedél, itt jött az egyik legfontosabb szempont, jól kivágni a fedélen a nyílást és kivágni a kisasztalt is, mind kettőnél más szempontokat kellett figyelembe venni. Először a fedelet vágtam ki.

 

 

A fedelet agyafúrtan kell kivágni, hogy a WC deszka tappancsai fel tudjanak feküdni rajta. Jobb a tappancsok helyét kirajzolni kivágás előtt nehogy rosszul vágjuk. Én dekopírt fűrészt használtam. Arra kell még figyelni, hogy a kivágás eleje és a bedeszkázott első oldal közé beférjen a veder pereme és a fémlemez, amit majd még be kell vágni. 

 

Az asztalt a veder formájára kell kirajzolni és kivágni.

 

 

Ennél az asztalnál az asztallap belseje kartonpapír amit méhkaptár szerkezetű (ezt majd a végén be fogom ragasztószalagozni, hogy oda ne jusson nedvesség semmi esetben sem és takarítható legyen nedves ronggyal, ha szükséges). Felül jobban ki kell vágni az asztallapot, mert ide hajlik majd be a WC deszka két tartó csavarja.

 

 

Amikor ez kész, rászereltem a WC deszkát a fedélre, majd meghajlítottam a fémlemezt.

 

 

Ez a hajtott fémlemez biztosítja, hogy ne lehessen a vödör mellé pisilni (ez a lemez pozícionálja is a vedret, amikor le van hajtva a fedél, így nem lehet a nyílás mellé rakni azt). A lemez éle kicsit magasabban kell, hogy legyen, mint a fedél szintje, hogy a wc deszka alá be tudjon érni a lemez.

 

 

A lemezt három csavarral rögzítettem a kivágott fedélhez.

 

Majd végül a vödör magasságát kellett méretre szabnom.

 

 

Hátulról és oldalról nyitott, itt látni a vödör alatt a tartó léceket, amik olyan magasságba kerültek, hogy a vödör pereme a WC deszkáig érjen.

 

Oldalra hajtva vehető majd ki a vödör.

 

 

Már csak le kellett festeni és beragasztószalagozni a kivágott asztal belsejét és elkészült a mobil komposzt wc ami 4 lábon áll, felemelhető és átrakható gond nélkül bárhova. Két veder van hozzá, hogy könnyen üríthető, tisztítható legyen.

 

Remélem inspiráló, és teljesen tökéletesen működik, faforgáccsal!

A témához fűződő cikk: David Holmgren: Komposzt toalett és a permakultúrás tervezési elvek

 

Bolyky Tamás a Dunántúlon és egy kis faluban él, ahol otthonát és életét permakultúrás elvekkel alakítja. Blogján (http://bolykynyerskonyha.blogspot.hu/) verseit és tapasztalatait olvashatjátok.