11. elv - Becsüld meg a szegélyeket és használd ki a peremterületek adta lehetségeket

Ne tegyük tönkre a félvad területeket! Ha bővítjük a különböző termőképességű területek találkozási felületeit, akár nagyobb terméshozamot is elérhetünk az egyes területeken. Például ha szélvédő erdősávot ültetünk kertünk mellé.

„Ne gondold, hogy jó úton jársz, csak mert azt már kitaposták.”

 

 

Novemberben már nagyon közeledünk a tél felé, a hónapokig tartó szüret végéhez érünk. Lehet dézsmálni az eltett lekvárokat, aszalványokat.

"Már a teához sem a kertből fogjuk behozni a növényeket, hanem a gondosan leszárított mentát, csalánt, citromfüvet, csipkebogyót, zsályát fogjuk használni. A zöldeket felforralt vízbe dobom és pár perc állás után fogyasztom. Míg a csipkebogyót még előző este érdemes langyos vízbe áztatni, mert C-vitamin tartalma magas hő hatására elillanna. Száríthatjuk a hecsedlit húsdarálón ledarálva is, ha így teszünk, egy óra áztatás is elegendő lehet teakészítéskor."

Bővebben: Évkör - Tennivalók a kertben - November

 

10. alapelv: Becsüld és használd a sokféleséget!

Ha nagy területen egyetlen növényfajt termesztünk, amellett, hogy betegségnek kitettebb lesz, nagy energiát kell fektetnünk vegyszerezésre, ma már széleskörűen ismert, hogy a beporzással is gondok lesznek.

"Ne tégy fel mindent egy lapra." A vátozatosság biztosítékot nyújt a természet és a mindennapi élet viszontagságai között.

 

Októberben az elhulló lombok gyűjtése komposztálás céljára kiváló. Torma felszedése és ültetése időszerű, s a csicsóka szedését is megkezdhetjük. Az őszi metszéseket a lombhullás után, a fagyok előtt végezzük.

Bővebben: Évkör - Tennivalók a kertben - Október

 

9. elv Alkalmazz kisléptékű, lassú és fokozatos megoldásokat! - “Lassan járj, tovább érsz.”

Például a folyékony műtrágya ugyan gyors választ vált ki a növényből, de ez csak rövid ideig tart. Szemben a komposzttal vagy a trágyával, mely hosszabb ideig tartó és kiegyensúlyozottabb tápanyagelosztást biztosít.

 

A szeptember tökéletes időpont a jövő évi új ágyások kialakításának, előkészítésének. Ahogyan saját területünket megfigyeljük, egyre tisztábban rajzolódhat ki, hol milyen a talaj a telken és hol van több, kevesebb fény.

Interneten könnyen találunk töb megoldást is ágyások különféle kialakítására. Egyik fórumozónk Sepp Holzer módszerét ajánlja, aki dombágyásokat készít. Ugyanezt az elvet követve készíthetünk süllyesztett ágyásokat is abban az esetben, ha azt tapsztaltuk, hogy nálunk könnyen kiszárad a föld. Ez úgy készül, hogy az ágyások helyén két ásónyomnyi földet eltávolítunk, a keletkezett mélyedést megtöltjük szervesanyaggal (gallyakkal, fadarabokkal), komposzttal, majd betakarjuk egy réteg földdel és végül szalmával borítjuk. Valamilyen zöldtrágya mixet is érdemes bele vetni, pillangósokkal, mustárral, zabbal. Tavasszal már elképzelhető, hogy lehet bele veteményezni, de igazán jó csak a következő évben lesz. Bizony a permakultúrás gondolkodásban nagyon fontos az, hogy nem ragaszkodunk az azonnali megoldásokhoz, hanem szépen, átgondoltan tápláljuk a talajt.

A jövő évi mélymulcsos ágyást a krumplinak, Gyulai Iván nyomán, szintén most érdemes előkészíteni 60 cm trágyás szalmatakarással.

Az esők megérkeztével végre újra felpuhul a talaj, ekkor áshatunk ültetőgödröket az idén be- vagy átültetendő csemetéknek.

 

A szilva és a körte szüretelésének ideje a szeptember. Nem csupán lekvárnak és befőttnek tehetőek el, hanem aszalhatjuk is saját termésünket, a télálló körtét fagymentes helyre is ekkor kell eltenni, gondosan válogatva, úgy elhelyezve, hogy ne érjenek egymáshoz.

 

Ilyenkor még lehet ültetni rukkolát és saláta féléket, hogy legyen friss zöld még az ősz végéig.

 

A téli tüzelő előkészítése, a gyújtós előállítása és elrendezése is időszerű feladat a fával tüzelőknek.

 

 

 

8. elv: Elkülönítés helyett törekedj egységre - „Sok kéz hamar kész.”

A természetben az élő szervezetek belső működésétől kezdve a teljes ökoszisztémáig mindenhol megfigyelhetjük, hogy a dolgok közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint maguk a dolgok. Arra kell hát törekednünk, hogy egy rendszer minden alkotóeleme kielégítse más elemek szükségleteit, s felhasználja más elemek termékeit. Az egyszerűsítő tudományos megközelítésünk szétválasztja és elszigetelten tanulmányozza az alkotórészeket, miközben figyelmen kívül hagyja a kapcsolatok bonyolultságát.

Ha jól helyezzük el a növényeket, állatokat, árkokat és más létesítményeket, akkor kifejlődhet egy magasabb fokú együttműködés és önszabályozás, amelyben nincs szükség állandó emberi beavatkozásra, kiigazításra.

Hogy az önálló rendszerek tervezésénél minél jobban felismerjük a kapcsolatok fontosságát, az irodalom két megállapítást emel ki:

- minden egyes alkotóelem több szerepet tölt be

- minden fontos feladatot több elem lát el

 

Augusztus legfontosabb teendőit két szóban is könnyen összefoglalhatjuk: Szüret és öntözés.

Sok gyümölcs augusztusra érik be, ilyenek a szilvafélék, alma, körte, szőlő. A roskadozó fák ágait támasszuk alá, hogy ne törjenek a sok gyümölcs súlya alatt, ha pedig már leszüreteltük jöhet a befőzés.

Augusztusban van a paradicsom beérésének csúcsa. Ilyenkor érdemes eltenni belőle paradicsomlevet és ketchupot. Bazsalikommal fűszerezve különleges, mennyei ízhatást érhetünk el.

Tavasszal elkészített és azóta is javítgatott talajtakarásunk most jó szolgálatot tesz a tűző napsugarak ellen, de még így is szükség van öntözésre tartós kánikula idején, hogy a fáradságos munkával gondozott növényeink termőre fordulhassanak.

 

Bővebben: Évkör - Tennivalók a kertben - Augusztus

 

7. alapelv - Tervezz a mintáktól a részletekig

Míg az első hat alapelv a részletektől közelíti meg a teendőket, úgy a további hat az egész felől.

Ha csak a bonyolult részletekre figyelünk, értelmetlen dolgokat állítunk elő.A működőképes, összetett rendszerek egyszerű, jól működő részletekből alakulnak ki.

Jó példája a mintából részletek felé haladó tervezésnek amikor zónákat alakítunk ki egy központ, például lakóházunk körül. Megfigyeljük a napnak kitett, a vizesebb és szárazabb területeket, esetleg a tűznek kitett részeket, s a növények telepítésénél észben tartjuk ezeket.

„Nem látja a fától az erdőt.” – Ez a közmondás eszünkbe juttatja, hogy a részletek könnyen elterelhetik figyelmünket a rendszer egészének sajátosságairól, minél közelebbről veszünk valamit szemügyre, anál kevésbé látjuk a teljes képet.

 

 

Július a kerti javak betermelésének ideje, ilyenkor jó szolgálatot tehet egy aszaló berendezés. A sörkollektoros aszaló remek találmány, melyet házilag is elkészíthetünk, s amiben folyamatosan száradhatnak a gyümölcsök és a gyógy-, és fűszernövények. Természetesen magvas gyümölcsök esetében: cseresznye-, meggy, barack, később szilva… a magozás elvégzése az aszalás előtt elkerülhetetlen. Teának mentafélék, citromfű, bodza, zsálya is száradhat. Fűszernövények: kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, tárkony. Gyógynövények: cickafark, parlagfű, lándzsás utifű, csalán… Az aszalóban a növények 2 nap alatt megszáradnak. A gyümölcsöknek van, hogy egy hét is kell és érdekes, hogy a nagyon meleg, napfényes napokon nagy fonott szárító kosárban hamarabb megszárad a gyümölcs, mint az aszalóban. Természetesen sokszor meg kell őket forgatni. Júliusban jön: szilva, alma, sárgabarack, zeller, petrezselyem, kapor, vöröshagyma, fehérrépa, sárgarépa. A szárított vöröshagyma különösen csodálatos ételekre, salátákra rászórva, a reggeli rántottába belekeverve. Sőt, kenyérlepény tésztájába keverve egyenesen mennyei.

 

Bővebben: Évkör - Tennivalók a kertben - Július