sziasztok,
én is vettem tavaly magyar tésztagépet, de csak korlátozott tapasztalataim vannak, mert sokkal kevesebbet használtam, mint szerettem volna - ahogyan kevesebbet is jelentkeztem az utóbbi időben, mint korábban. Szóval nem a gép az oka, hogy nem használom.
Én korábban olasz tésztagépet használtam, azzal tudom összehasonlítani.
1 tojásos, tehát majdnem durum tésztát szoktam csinálni, mert úgy láttam, hogy az a kevés tojás is segít összetartani az alapanyagot, könnyebb dolgozni vele.
A magyar gép nagy előnye, hogy egy folyamatban készíti a kívánt formát, míg az olasznál több fázisban nyújtok, aztán szeletelek. Ide viszont pont olyan tészta kell, amilyet a nagymamám is csinált sodrófával, míg a magyarhoz sokkal szárazabb, morzsalékosabb alapanyagot kell készíteni, mert különben ragad. Ezt csak többszöri próbálkozással tudtam kikísérletezni. Még mindig lehetne finomítani, mert nem sikerül sz összes feltétnél a kívánt eredményt elérni. Ez biztosan a gyakorlat hiánya miatt van.
Mennyiség: ha csak kevés, egy étkezéshez szükséges adagot akarok készíteni, jobb a magyar gépet használni, ha szárítani is akarok cérna- v. szélesmetéltet, inkább az olasz gépet használom, bár jóval nagyobb a használat közbeni helyigény.
Ár-érték arány: egyszerű de jól használható olasz gépet ötöd annyi áron lehet megvenni, mint a magyart. Minthogy én még csak betanuló tésztázó vagyok, és pont azt a részét nem használom, amelyik plusz szolgáltatás (csőtészta, tarhonya, stb.), nekem még nem éri meg a befektetett pénz. Ezen változtatni szeretnék.
Kiegészítés: a lányom vett egy elektromos húsdarálót (ha jól emlékszem Alaszka a neve), és ebben is volt olyan feltét, amelyikkel tésztát lehet gyártani....