Nekem van mindkét gépem, a legolcsóbb olasz (kb. 3-4.000 ft), és a drága magyar. Az olasz Emrénél is egyszerűbb, nincsenek cserélhető fejek, csak a tekerő kurblit kell más helyre dugni ahhoz, hogy nyújtson, vagy vágjon. Én ezt is nagyon szeretem, de a használatához elég sok hely kell, először kinyújtom az összes tésztát, aztán fordítás és vágás.Egy gyakorlott tésztakészítő vsz. ugyanolyan hatékony mint a gép egy amatör kezében. A gyerekek imádnak vele tésztázni, jobb mint egy játék.
A magyar gép nagyon drága volt, és igazából pont olyan mint egy picike húsdaráló különböző feltétekkel. Először nehéz volt eltalálni, hogy milyen legyen a tésztaanyag (morzsalékos, nagyjából összekevert), de tényleg lehet vele minden előmacera, nyújtás nélkül tésztát gyártani. Előnyei: kicsi, könnyen elővehető, és mindig csak az éppen szükséges mennyiséget érdemes vele készíteni.
Konklúzió: a magyar gép annál sokkal drágább mint amennyivel többet tud, inkább az az előnye, hogy kicsi szerkezettel - konkrétan előtétekkel - tudja a különböző fajta tésztákat gyártani (cső, kocka, stb.) amihez az olasz gépnél a nagy hengerfejeket kell lecserélni. Mindkettőt bárki gond nélkül használhatja, de egy ügyes szakács megvan nélkülük.
Gergő, szívesen kölcsön adom kipróbálásra, ha valaki éppen Bpest és Szentes között jár valamikor - vagy viszem Anyóhoz a tanfolyamra.