Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1
  • 2

TÉMA: Galzbox vágyai

Galzbox vágyai 9 éve 2 hónapja #14723

  • ecovitka
  • ecovitka profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1176
  • Köszönetek száma: 530
Drága Gergő... Ilyenkor én olyan szerelmes vagyok...

Nem is tudtam, hogy éjjel itt még nekiveselkedett kiönteni a lelkét. Csak annyira emlékszem, hogy időnként arra ébredtem, hogy azon filózik a kedves, hogy mi legyen ezzel a tanári képzéssel és a láz ellenére neki merjen-e indulni.

Azt cáfolom, hogy a permafórum non-profit lenne. Miért kéne annak lennie? Az már egy egészen más kérdés, hogy a profit nem pénzbeli, hanem valami egészen más: rengeteget tanulunk, fantasztikus barátságokat és ismerettségeket kötünk. Nem csak a fórum tagjai profitálnak belőle, hanem bárki aki az interneten keresgélve rábukkan és csak olvasgatja.

Eszembe jutottak egy fórumtársunk pár hónappal ezelötti szavai. Arról beszélt, hogy kicsit besokalt a fórumtól, mert elege van abból, hogy mindig csak ad, ad és egy csómóan ide járnak, lehalásszák az információt és nem adnak vissza semmit. Bíztattam, hogy valójában nagyon értékes a munkája és, hogy nem kell mindig azt nézni, hogy hogyan térül meg közvetlenül a befektetett munka. Sajnos ez nem hatotta meg.


A tanítás egy nagyon izgalmas kérdés. 2011-ben, amikor az első tanfolyamon facilitáltam, eszemben sem volt még ilyesmivel foglalkozni. Tény, hogy izgatott a kérdés (hogy majd egyszer...), mert hatalmas hatással volt rám, amit a PDC-n tapasztalatm. Mondhatni sorsfordító, nagyszerű és felemelő élmény volt. Az amerikai egyetemi tapasztalataimmal egybevetve úgy találtam, hogy létezik egy más oktatási forma, mint amit itthon kaptunk és hogy én ennek egyszer nagyon szívesen része lennék. Akkor amikor először facilitáltam permakultúra tanfolyamon két barátom hívott el, hogy segítsek. Fantasztikus élmény volt, és innentől jöttek maguktól a további megkeresések. És ez a mai napig így van, egyszerűen baromi jó érzés csinálni.

PCcoursehungary.jpg


Viszont soha az életben nem szerveztem még permakultúra tanfolyamot (és Gergő sem) és az volt mindig is a vezérelvem, hogy ha hívnak megyek, ha nem akkor van más dolgom is. Mindig magamat adom, se többet, se kevesebbet. Igen, megvan bennem az, hogy elég széleskörűek-e az ismereteim ahhoz, hogy ki merjek állni az emberek elé. És izgulok és sosem érzem elég jónak magam. De közben pedig az motoszkál bennem, hogy mennyi ember, milyen jól érezte magát és mennyi új ismerettel és tapasztalattal mehetett haza egy-egy tanfolyamról. Ami nem csak az én érdemem, hanem az egész közösségé aki ott, akkor részvesz. Mert egy PC tanfolyamnak épp az a lényege, hogy nem guruktól próbáljuk ellesni a tutit. Hanem összedobjuk, összegyúrjuk amink van és egyenként adaptáljuk a saját életünkre. Én épp úgy tanulok, mint bárki más és az az életem végéig így is lesz.

Erről az eszeveszett guru keresésről amit itt oly sokszor tapasztalok, a masszázs tanárom sztorija jut eszembe. Egy hölgy járt hozzá, hónapok óta rendzseresen, akinél folyamatos javulás volt tapasztalható a testi és lelki egészségében is. Egy nap a hölgy egy kérdéssel fordult a masszörhöz: "Mester, erről és erről hogyan vélekedik...?" A tanárom pedig kifejtette, hogy ő nem mester, legfeljebb majd halála után lesz az. A hölgy többé nem ment hozzá masszázsra. Neki egy mester kellett.

Szóval az a helyzet, hogy igazából egyre kevésbé izgat az, hogy nem vagyok fényévekre tudásban és tapasztalatban azoktól akik egy általam tartott tanfolyamon résztvesznek. Mert mindig lesznek jobb kertészek, mindig lesznek ügyesebb építők, mindig lesznek olyanok, akik valamiben jobbak és ez így van rendjén. Viszont úgy gondolom, hogy a szemléletmódot és a tervezéshez szükséges készségeket és egyre több gyakorlati ismeretet tudok átadni.

Egyébként ha szerveznénk is tanfolyamot itt a fórumon, az szerintem teljesen rendben lenne. Csak azért esik szarul a számonkérés, mert szó sincs ilyesmiről. Sőt az általam tanított tanfolyamok résztvevőinek is csak néhány százaléka szokott jönni a fórumról.

Az ami az egyik fórumtémában felmerült az valójában egy igényre válasz. Ha jól emlékszem, Anyó kifejtette, hogy ő mennyire szeretne végre eljutni egy tanfolyamra. Aztán Martindián kérdezett egy másikról. Mi pedig Gergővel gondoltunk egyet és felvetettük azt, hogy mi lenne, ha a fórumozók számára tartanánk egy tanfolyamot, csak úgy a la grátisz. Mert baromira csipázzuk ezt a társaságot.

Szóval, lényeg a lényeg. Galzbox, én rendkívül hálás vagyok a megjegyzéseidért. Érdekes átgondolnivalókkal töltötted ki ez az amúgy szürke, krákogós, lábadozós időszakot. Érzem, hogy a megújulás időszaka következik. Kiváncsian várom, hogy milyen formában. Már harmadik napja várjuk, hogy lemenjen Gergő láza és nekem is elmúljon a tüdőmből a nyomás. Aztán meglátjuk a holnap reggelt, hogy eljutunk-e erre a hőn áhított tanári tanfolyamra, vagy valami egészen máshová kell koncentrálnunk az energiáinkat.

Az a helyzet, hogy nem az első ember vagy itt a fórumon, aki ilyen hozzáállást és elvárásokat mutat. Köszönjük az őszinteséget, nincs azzal semmi gáz, magam is az őszinteség híve vagyok.

Az intimtölcsér hírdetése fórumtémának álcázva? Hmm. Tessék kérem a saját házunk táján sepregetni és megtanulni olvasni, mielött számon tetszik bennünket kérni bármiről is.

A burjánzó ötleteid megvalósulását kíváncsian várjuk. Úgy látom azokban nem szenvedsz hiányt. Kitartást és hosszú távú elszántságok kívánok.

PCcoursehungary2.jpg


PCcoursehungary4.jpg


PCcoursehungary7.jpg


PCcoursehungary9.jpg


PCcoursehungary12.jpg
Utolsó szerkesztés: 9 éve 2 hónapja Beküldte: ecovitka.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, zsanettrp, toti2, Zoo Lee, glazbox, Hanga

Galzbox vágyai 9 éve 2 hónapja #14761

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Glazbox,
(ha nem szereted,hogy igy szolitunk meg,adj egy masik lehetoseget es majd ugy hivunk)

-igazabol nem ertem a szitut,pedig elolvastam ketszer is :)
azt irod,hogy szamon lettel kerve Gergo altal es megalazo modon...bocs, de en szamonkerest nem latok a soraiban..
megalazonak sem erzem ,inkabb duhosnek
- oszinteseg? szerintem elengedhetetlen, de azt gondolom,hogy a tapintat es empatia elhagyasa nem nelkulozheto ebben,ahogy azt mar sokszor kifejtettem a forumon...itt nem latjuk egymast ezert a szavaknak fokozott sulya van. ez nem azt jelenti,hogy be kell nyalni a masiknak, de vigyaznunk kell a felre ertheto mondatokkal,mert olykor, ha rossz paszban talal valakit,akkor olyat is magar a vehet ami nem ra vonatkozik,illletve tamadasnak erzhet valamit, ami szemelyesen nem tortenne meg.
Szerintem maradj oszinte,mert ez itt alap!!!
Viszont azt gondolom,hogy az egyetlen ut a valtozasra az, ha peldat mutatunk es nem az, ha peldat varunk el!
-van itt egy masik dolog amit nem igazan ertettem;

- Szomorúan tapasztaltam egyébként, hogy a permafórum sem elsősorban nonprofit, a tanfolyamok miatt. Én megkérdőjelezném ezeket a tanfolyamokat, ugyanis mindannyian kezdők, és érdeklődők vagyunk.

Ha jol ertem,akkor Te mar reszt vettel fizetos, permas tanfolyamon,amit az itt jelenlevok tartottak es nem voltal elegedett a minosegevel?! Hiszen ha nem vettel reszt,akkor nem tudod megkerdojelezni...ha jol gondolom. Ha pedig reszt vettel es fizettel erte,akkor gondolomazert tetted,mert az eloadot autentikusnak itelted meg...

Glaz, a nonprofit dolog egy eleg nehez szituacio a mai vilagban.
Addig amig az ember a szabadidejeben pusztan a sajat befektett energiajaval dolgozva segit masoknak,addig ez eleg egyertelmu, de amint extra forrasokat kezd el bevonni, minden sokkal erzekenyebbe valik.

Azt irtad,hogy 2 het nelkulozesen vagy tul, tehat ha valakinek,akkor neked ertened kell a nonprofit szo sulyat az eletben.
De ezt nem is lehet itt par sorban ertelmeztetni,magyarzani,megbeszelni...
Ha valamit szeretsz csinalni es masokat is erdekel,akkor szivesen osztod meg a tapasztalataidat ezzel kapcsolatban....aztan valaki kitalalja,hogy menj el hozza es meseld el neki es a baratainak ott ahol o el.....elmessz es orulsz, hogy masokat is erdekel...feltolt a talakozas a kozosseggel....aztan ujabba es ujabb felkereseket kapsz....kozben az anyagi helyzeted nem igazan engedi meg az utzagatast, de tovabbra is messz es csinalod, viszont elindul egy negativ visszacsatolas az eletedben,mert olyan helyrol kell atcsoportositanod a penzt,ahol szinten fontos lenne...
Kozben az emberek mar nem varjak az eloadasodat,hanem kezdik elvarni...ha az altaluk szervezett rendezvenynek a temajahoz kapcsolodik. Termeszetesen,mivel a tema az emeberek eletenek jobbatetelevel kacsolat,igy ingyen es sok esetben az utikoltsegeid teritesetol is mentesen... Innetol kezdve a dolog nem nonprofit, hanem deficites,ami ugye azert mar nem ugyan az!
Mellekesen en nem reg meghallgattam Vitka egyik eloadasat,amit nagyon elvezetesnek tartottam es egy fillerembe sem kerult,annak ellenere, hogy sokan voltunk es sok hasznos infot tartalmazott.

mellekesen jegyzemmeg,hogy nem igazan ertem azt sem,hogy miert a jonak kell non profitnak lenni egy olyan vilagban,ahol az emberek onkent nevetve fizetnek a szemetert???

Egy szo,mint szaz nem ertem mi a gond...maradj oszinte es lelkes, de ha valakitol aki magatol is segit,meg tobb segitseget varsz el akkor ezt a mondatodat a kedvemert hozd ezzel oszhangba :)

de már nincs energiám, időm mindent átvariálni, újra megjegyezni és egy lágyabb, eredeti nicknevet találni. sajnálom.

bar szerintem senki nem kotott bele a nevedbe kozulunk, de ha Teged zavar a sajat nicked, de ennek megvaltoztasa tul sok energiat emesztene fel az eletedbol,akkor talan eppen ezzel meg is valszolhatod magadnak azt,hogy Gergobol miert valtott ki erzelmeket az, hogy Tole elvarhatobb lenne tobb energia bevitele a kozosbe....
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, ecovitka, zsanettrp

Galzbox vágyai 9 éve 2 hónapja #14864

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Fú, de furcsa topik lett ez. Gergő és Vitka, remélem meggyógyultatok!

Glazbox, kicsit kevesebb arroganciával általában messzebbre lehet jutni. Azért mert te kezdő vagy, nem kell abba a hibás feltételezésbe esned, hogy mindenki más is kezdő ezen a fórumon. Halálunkig fogunk mi is tanulni, mert ez egy folyamat, de aki régebb óta van benne, az már máshogy lát rá dolgokra. Mindig érdekes látni, amikor egy új tag nagy lendülettel beveti magát a fórumba, mint most te tetted. Magam nevében tudom mondani, hogy azt látom, hogy tök sok ötleted meg elképzelésed van, de pl. ahol én most vagyok a folyamatban, ott ezeknek a nagy része értelmezhetetlen. Nekem nem a világmegváltó megoldások kellenek, hanem a saját szintemen alkalmazható dolgok. (A komposzt wc-re sem azt mondtam, hogy ne használja az átlagpolgár, hanem azt, hogy ne azért használja, mert szép és puccos, hanem azért, mert meg tudja látni benne az értelmet, akkor is, ha összetákolt a szerkezet.) Lehet, hogy azért nem kapsz nagyon sok lelkes reakciót, mert mások is hasonlóan éreznek - de ez csak egy feltételezés a részemről. Érdemes kicsiben kezdeni - a permakultúrát és az ismerkedést is. :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gergo, ecovitka, glazbox

Galzbox vágyai 9 éve 2 hónapja #14896

  • gergo
  • gergo profilkép
  • TÁVOL
  • Administrator
  • Hozzászólások: 1306
  • Köszönetek száma: 442
Köszi az érdeklődést. Vitka szerencsére nem kapta el, én meg túléltem az influenzát. Sőt kis késéssel bár, de még a tanfolyamra is eljutottunk.

Mindezek mellett pedig ami nagyon kedves, hogy kaptunk anyagi támogatást is a költségek fedezésére. Köszönjük!
Gergő
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Galzbox vágyai 9 éve 1 hónapja #14993

  • glazbox
  • glazbox profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 152
  • Köszönetek száma: 11
Most először csinálok ilyet.
Elkészült az első magkeverékem Egy kulcslyuk ágyásba fogom vetni. A külső körbe mennek a nyári hagymák, a belsőbe a korai növények.
Legjobb lenne egy az egészet körülölelő körbe virágmagokat vetni:

A magokat összekevertem
belső kör: május
  • lóhere
  • spenót
  • kötözőhagyma
  • metélőhagyma
  • fejessaláta
  • nyári retek
  • hónapos retek
  • hónapos jégcsapretek

  • külső
kör: augusztus
  • vöröshagyma hunnial, stuggarti óriás
  • középkorai sárgarépa
  • lisszaboni fehérhagyma
  • lilahagyma
  • gyöngyhagyma
  • lóhere

Egyenlőre ez egy kísérleti ágyás lesz.
Az áprilisban vethető és kitelepíthető növényekkel nem számoltam, így lesz egy áprilisi kísérleti ágyás. Egyenlőre ami nagyon megzavar, az a betakarítás ideje.
Lehet, hogy úgy kéne, de egyenlőre nem merem érzésre elvetni az összes meglévő magomat április közepén, pedig lehet úgy kellene. Virágmagokkal és még rengeteg köztes növénnyel keverve Sepp Holzer után. Ezeket a magokat még nem tudtam beszerezni, így ezekkel dolgozom:



+ fekete paradicsom, macskamenta, lóhere, és talán még néhány növény magjával.
Szeretném ha jó lenne, de nagyon sok tényezőt kellene összeegyeztetni. És az éles kritikával illetett magnyomtatás megoldás lehet, hogy hasznos lehetne..... számomra biztosan. Vagy valamiféle mintában kellene szórni a magokat.

A magokat ahogy írtam kulcslyuk ágyásba vetem majd, arra 1-2 centiméter földet szórok.
Egyenlőre ennyi

A legnagyobb problémát a csoportosítások, társítások, arányok jelentik.
Mivel talajtakaró és élőmulcs növényként most csak lóherét alkalmazom (egyenlőre) kicsit aggódom. De remélem egyenlőre a szerepét szépen betölti majd. Az ágyás közepébe lehetséges, hogy valamiféle víznyerőhelyet is létesítek darazsaknak, békáknak, stb. Elképzelhető az is, hogy egy gyümölcsfa köré teszem, de ez még nem biztos.

Rengeteg olyan dolog van a permakultúrában amiről alig-alig találok információkat, zónák, társítások.

Kiegészítés:
Lehetséges, hogy ezeket az ágyásokat dombszerűen alakítom ki ágak-komposzt, kövek közé, de ez még nem biztos. (hugelkultur) szeretnék törekedni a sokszínűségre, változatosságra is. Nem baj, ha elsőre nem sikerül minden.
Jó lehet?
Utolsó szerkesztés: 9 éve 1 hónapja Beküldte: glazbox.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldal elkészítésének ideje: 0.177 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum