Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Pitypang és más ehető vad növények

Pitypang és más ehető vad növények 11 éve 1 napja #6315

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101


Amíg virágzik, nem késő gyűjteni és "mézet" készíteni belőle. Vagy szörpöt, szirupot, ahogy tetszik. Egy próbán már túl vagyok, most készítem majd a második adagot. A sűrítést még gyakorolnom kell... hiába, ha nem teszem bele azt a bazi sok cukrot, nem lesz szirup állaga.

Recept itt
Leírás a pityangról itt
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Pitypang és más ehető vad növények 11 éve 14 órája #6353

  • kicsi_boszi
  • kicsi_boszi profilkép
  • TÁVOL
  • Fresh Boarder
  • Hozzászólások: 10
  • Köszönetek száma: 1
Köszi! ki fogom próbálni!

A kérdésem, hogy a linkelt recept írja, hogy meg kell mosni, de, akkor nem jön ki belőle a virágpor? Ha 'tiszta' helyről szedem, javasolt mosni?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Pitypang és más ehető vad növények 11 éve 11 órája #6354

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Nincs Tiszta hely :) hacsak nincs bekeritve es felul is vedve a madaraktol, de en NEM mosom meg :) azt ami az erdoben no, ennek ellenere sem ...ha veletlenul van rajta szennyezodes,azt ki kell birni a szervezetnek :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Pitypang és más ehető vad növények 11 éve 10 órája #6358

  • Dogoo
  • Dogoo profilkép
Ne mosd meg.
Leszedés után terítsd ki és várj egy kicsit a bogarak távoznak / vagy nem;) /
Mi tegnap készítettünk szörpöt .
Egyébként bort is lehet belőle csinálni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Pitypang és más ehető vad növények 10 éve 11 hónapja #6376

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
Azért az eredeti receptet is megkerestem, így szól:

„Két összmarék pitypangvirágot tedszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomkodjuk. A léhez 1 kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozatosan) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes.”

Maria Treben Egészség Isten patikájából 23.oldal

Én balga, először megmostam, másodjára már nem, harmadjára pedig egyből úgy szedtem, hogy ollóval levágtam a csészéről a szirmokat. Kiterítettem, a hangyák még így félszáraz állapotban is rájárnak. Kíváncsi vagyok, hogy így el tudom-e tenni (szárazon, szimplán).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Kardosszilvi

Pitypang és más ehető vad növények 10 éve 11 hónapja #6377

  • Hajni
  • Hajni profilkép
  • TÁVOL
  • Expert Boarder
  • Hozzászólások: 151
  • Köszönetek száma: 101
És képzeljétek, egyik reggel épp sikerült elcsípnem, ahogy két tengelic falatozott a füves réten, a még száron levő virágfejekből!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.119 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum