A jelenlegi gazdaságot a parazita szakmák (ügynökök, brókerek, ügyvédek, bölcsészek, informatikusok, stb.) túlkínálata hozta létre.
Hiszek benne, hogy hamarosan ennek vége lesz, s akinek nem sikerült megvetnie a lábát a világban a földjén, mindössze a történelmi statisztikák része lesz.
Önellátás csak nagyon egyszerű módon megvalósítható, mert a közösségre szükség van. Meg tudom valósítani, hogy a jelenleg megvásárolt eszközökkel mondjuk vegetáriánusként ellássam családom, de 10-15 éven belül garantáltan tönkremegy minden termelő eszközöm, így mehet a visszalépés a kőkorba vagy muszáj együttműködő partnereket keresnem a szervizre.
Viszont a kis farmok egyáltalán nem életképtelenek. Ha kilép valaki a területileg és agyilag elzárt helyzetből, képes kis területen is remek üzletet csinálni, amennyiben megtalálja a saját niche piacát, mint a micro green saláták, szupermagok, mint amarant, quinoa, csigatenyésztés, akármi és bármi, ahova nem szoktak belépni a nagyok nálunk.
A kezdet a nagyon nehéz, ahogy tapasztalom, a termeléshez gépesíteni kell, az pedig nagyon költséges. Vagy érteni kell az állatokhoz, hogy ki lehessen használni a lóerőket.
Lehet kézimunkával játszani, de akkor valóban látástól vakulásig kell dolgozni a sikerért, még egy ráérős permakultúrás farm kialakításánál is.
A permakultúra remek alap a természeti folyamatok megértéséhez, megélhetési lehetőséget is látok a tiszta formájában is a tanfolyamokon, vezetett túrákon, szervezett eseményeken keresztül, de ennek beindulásához 8-1o év kell, míg egy működő rendszert lehet prezentálni minden szinten.
Addig maradnak a kiegészítő tevékenységek és az intenzív organikus gazdálkodásra beállított területek és a végtelen tanulás. Ha az utóbbi elmarad, csak buta paraszt marad a kezdő ember, nélkülözésre és stagnálásra predesztinálva, szerintem.
A mikrofarmok jövedelmezőségével kapcsolatban érdemes elolvasni a mellékelt angol tanulmányt:
Small is Successful