Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Magyarország legszebb konyhakertje - 2013 (pályázat)

Magyarország legszebb konyhakertje - 2013 (pályázat) 11 éve 5 hónapja #3808

  • kovibali
  • kovibali profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 495
  • Köszönetek száma: 261
A Magyarország legszebb konyhakertje pályázatra a kiskertek tulajdonosai 2013. április 15-ig jelentkezhetnek a helyi önkormányzatnál. Az elvárások között szerepel egyebek mellett, hogy minimum 5 különböző konyhakerti növényt termesszenek, a kert rendezett környezetben helyezkedjen el, valamint a megtermelt zöldségek minősége megfelelő legyen.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról szólt, napjainkban egyre fontosabbá vélik a családok önellátása, melyre jó példa a fenti program. Az akcióval a konyhakertek, zártkertek visszakaphatják régi funkcióikat, azaz nem csak füvesítenek benne a tulajdonosok, hanem konyhájuk számára megtermelik a zöldséget, gyümölcsöt is.

A kategóriák:
  1. balkon: erkélyen kialakított
  2. mini: 50nm-ig
  3. normál: 50nm felett
  4. zártkert 1. zöldséges
  5. zártkert 2. gyümölcsös
Az eredményhirdetésre 2013 őszén kerül sor.

részletek:
www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-minis...yhakertje-palyazatot
www.karcagtv.hu/index.php?option=com_con...friss-hirek&Itemid=1
Utolsó szerkesztés: 11 éve 5 hónapja Beküldte: kovibali.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tomajiandrea

Válasz: Magyarország legszebb konyhakertje - 2013 (pályázat) 11 éve 5 hónapja #3831

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Van egy olyan sejtésem, hogy klasszikusan művelt, élükre állított sorokra vágynak virágos szegélyekkel. Bár ki tudja, talán érdemes lenne benevezni és megmutatni, hogy máshogy is lehet. Sajnos nekem még kell 2-3 év, mire eljutok oda, ahova szeretnék. Bár szerintem már most is gyönyörű veteményesem van. B)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mzozo

Válasz: Magyarország legszebb konyhakertje - 2013 (pályázat) 11 éve 5 hónapja #3838

  • kovibali
  • kovibali profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 495
  • Köszönetek száma: 261
ezt írják:
"A versenyre nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, a régről ismert formájukban."

hát majd kiderül.. :)

itt van leírás tavalyi indulókról: umvp.eu/?q=node/48700
(fénykép az istennek nincs sehol..)
van itt minden, de pl. a földcsere 60 cm mélyen nem egy tipikusan fenntartható szemléletű megoldás..

".. A nyugdíjas házaspár portája a tradicionális magyar udvarnak megfelelően épül fel: a ház előtt gyönyörű virágoskert díszeleg, míg hátul kapott helyet a veteményes és a gyümölcsös. Míg a dísznövények elsősorban sokszínűségükkel, változatos virágaikkal hívják fel magukra a figyelmet, a konyhakert logikus felépítésével, gazdag választékával arat sikert.

..ültettek paprikát, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, kínai kelt, zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, étkezési kukoricát, sóskát, zellert, salátát, kaprot, kelbimbót, vörös-, lila, sonka-, metélő- és fokhagymát, hónapos és jégcsapretket.

..A kertben vetésforgó van, minden évben máshová telepítik ugyanazokat a növényeket, és jellemző az is, hogy nincs üresjárat. Ha valamit betakarítanak, akkor ültetik helyette a következő zöldséget. Hamarék száz csirkét is nevelnek, velük etetik meg a felesleget, de külön lucernát is vetettek nekik. Helyet kaptak a kertben a fűszerek is, van itt lestyán, citromfű és majoránna, emellett több gyümölcsfa gondoskodik a család vitaminellátásáról.

..Néhány utcával arrébb a Csontos család is a nyugdíjas házaspárhoz hasonlóan alakította ki kertjét. Nagy különbség azonban, hogy körülbelül hatvan centiméter mélyen talajcserét hajtottak végre, így olyan növényeket is meg tudnak termelni, amelyek a környékre jellemző földet nem szeretik.

..Hamarék kertjéhez képest némi különbséget mutat, hogy több a gyümölcs, találni itt körtét, birsalmát, sárgabarackot, meggyet, szilvát, szedret, málnát, szőlőt, pöszmétét, szamócát és ribizlit.

..A nyugdíjas Gyenge János és felesége egy zártkerttel pályázott a legszebb konyhakertek versenyre. Rögtön feltűnik, hogy a szemre is impozáns látványt nyújtó ingatlanon gyakorlatilag csak a „járdákon” található meg a fű, ami a telek méretét nézve komoly teljesítmény. A házaspár a már korábban említett zöldségek és gyümölcsök nagy részét szintén megtermeli, a volumen azonban nagyobb. "Fél tonna uborkát adtam el a piacon és a közeli boltoknak."
Utolsó szerkesztés: 11 éve 5 hónapja Beküldte: kovibali.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.130 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum