Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: csicsóka

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8253

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Altalanossagokat amik a neten fent vannak rola,nem irok,mert azt mindenki el tudja olvasni. Azt irom csak amit en tapasztaltam rola.

1. Homokos talajon ultetve:
a;
-Ami tisztan homokba lett rakva, 10 cm nel sekelyebben, egesz nap napon, kapalva, ultetes utan 2-3 alkalommal ontozve,az nyaron 100% ban kiegett!!!
-Ugyanaz, mint elobb, de 14 oratol arnyekban, silany es 50% pusztult ki
-Ugyanaz,mint elobb, de kapalas nelkul, gazosan hagyva silany es kb 30% pusztult ki
maximalis magassag 80cm
b;
ugyanott minimalis kecske tragya mellett, kb 20% pozitiv valtozas, de csak a delutani arnyekos teruleten, a tobbi helyen kieegett
max. magassag 120cm
c;
ugyanott kecsketragyaval forgatott talajban es 13 oratol arnyekban,az elso honapban hetente ontozve 100%ban megmaradt max magassag 250cm

2,
2m melyrol kitermelt 'meddo' homokon ami prizmaban van, vegyesen arnyekos es napos teruletek, de 14-15 ora utan arnyek, 100% ban megmaradt, gyenge gumo termest hozott, de szep, allatokkal jol etetheto zold szarat, kb 150cm magassagig amibol a felso 30cm tobbszor is vagva volt takarmanynak..gumo termese kicsi-kozepes es nem tul sok

3.
2.5 meter melyrol kitermelt, fekete agyagos talajon, szinten prizma oldalban nagy meglepetest hozott...
delelott erte a nap csak, ehhez kepest 250-300cmmagas, 2cm vastag kifejezetten eros novekedesu szar, erosen gyorsan ujra novo (itt is csak a felso szarresz lett vagva)
termese meretes,szep es kozepes mennyisegu

4.
zart fenyoerdoben, teljes arnyekban...az ozek 99% ban pusztitottak ki, ujra es ujra lelegeltek...novekedese gyenge, max 1m magas, vekony szaru es ket db kis gumot hoztt atlagban DE az ize meghatarozhatoan kulonbseget mutat a tobbievel...a pucolt mandula,kifejezetten kellemes izere hajaz..kihuzaskor ho feher es nem lathatok rajta a barna redok, szinte szabalyos gomb es nyersen nagyon izletes!
Delutan jonnek a kepek es a suly adatok tovekre es talajokra nezve.

- Kecske imadja a szarat es a levelet, a gumot megeszi
- Nyul imadj a szarat,levelet,gyokeret es a gumot is megeszi..,azt vettem eszre, hogy az egyetlen zold takarmany,ami lathato novekedest okozott a nyulak eseteben !!! a lucerna is inkabb szinten tartast jelentett, vagy eszre nem veheto suly gyarapodast a csicsoka szar ezzel szemben 2 het alatt merheto novekedest okozott!!!
- Tyuk, imadja gumot reszelve, de egyben is megeszi es most mar 90%-os biztonsaggal ki merem jelenteni, hogy valoban serkenti a tojashozamot
-Szarvasmarha (ma viszek nekik,aztan beirom mit tapasztaltam)
-Ember, nyersen eheto es nem fejleszt gazokat, fozve nekunk, pogacsban, szilvasgombocbam krumpli helyett, es ragulevesben kivalo volt, de az ejszakai utohatasa nagyon komoly...BAAAAAR ez sem egyertelmu..amit anno vettem es szep lasssan fogyasztottuk naprol napra, az nagyon odatette magat, kb 5 szorosen a csilis babhoz kepest...a sajatbol tegnap foztem elosszor ragulevest es igazabol nem volt feltuno hatasa...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tisztamo, Baltazár, mzozo, berkenye, Somaa

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8255

  • tisztamo
  • tisztamo profilkép
  • TÁVOL
  • Platinum Boarder
  • Hozzászólások: 455
  • Köszönetek száma: 260
Én is nagyjából azt tapasztalom, hogy az agyagos talajt nem bánja, főleg, ha fel van lazítva (A krumpli szintén)

A legnagyobb szárazságban 2-3x meglocsoltam a csicsókákat is, mert a halálukon voltak. A felszínen szétterített, majd vastagon lemulcsozott kecsketrágya nem nagyon hatotta meg őket. Mostanra szépek a növények, de amelyikek nagyon rosszul néztek ki nyáron, azok csak 2m körüliek. A szebbek - ezek másutt vannak, nem kaptak kecsketrágyát, de szintén jó a talaj és délután árnyék van, meg vizet is többet kaptak - 3 méternél is magasabbak. Még nem szedtem föl belőle, de tavaly volt olyan növény, ami alól a termés nem fért el egy tíz literes vödörben.

Hogy a metszés mennyi gumótermést vesz el, az érdekes kérdés még, én a gumóra megyek, mert nyáron van mit enni az állatoknak. Viszont ilyenkor nem lenne rossz betakarítani és akár megszárítani a szárat, ha a gumók már nem fejlődnek sokat.

Úgy szoktam vetni, hogy csak félig sűllyesztem a földbe és letakarom vastagon. Idén nagyon lassan kelt ki (csakúgy, mint a krumpli), szerintem a hideg tavasz mellett az is szerepet játszott ebben, hogy a vastag mulcs nem engedi felmelegedni a talajt. Aztán mire kikelt, szinte rögtön jött is a szárazság.
Utolsó szerkesztés: 10 éve 6 hónapja Beküldte: tisztamo.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8257

  • berkenye
  • berkenye profilkép
  • TÁVOL
  • Senior Boarder
  • Hozzászólások: 45
  • Köszönetek száma: 32
Nálam a tuják közt vannak (az előző lakó kicsit távol ültette egymástól őket, így bőven van köztük elég hely a csicsókáknak). Ideálisnak bizonyult az árnyékos-félárnyékos fekvés, 2-2,5 méter magasra nőnek meg okt. közepére, ilyenkor hoz egy-kettő virágot is.

Tavaly március elején ültettem őket, és tavaly szép termést hoztak, amikor megkívántuk, ástunk ki belőle egész télen (persze csak ha fagymentes időben kívántuk meg :-).
Inkább érdemes télen bennhagyni a földben, mert a héja vékony, nem tárolható sokáig, hamar kiszárad.
Érdekes módon nálam nem bántotta a pocok, pedig akad azért belőlük a kertben. Lehet, hogy a tuját találják büdösnek?

A szebb gumók közül bent hagytam idénre is, nálam is később indultak be a tavasz egy hónapos csúszása miatt.

Idénre nem jutott neki komposzt, csak talajtakarást kapott a kihajtás után, meg vizet a júliusi aszály idején.
A zöldtömeg ugyanakkora, mint tavaly, de a gumók igen aprók voltak egy hete még...
Remélem, csak az egy hónapos csúszás miatt. Majd beszámolok róla még, kíváncsi vagyok, mennyit számít a tápanyagutánpótlás elmaradása.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8276

  • joz
  • joz profilkép
Örülök ennek a csicsókás topicnak. Az már biztos, hogy az első évben nagyon oda kell rá figyelni. Valahol olvastam, hogy négyzetméterenként egy tő elég. Ezt azért elég kevésnek találom. Akkor is ha első évben úgy sem lehet se szár se gumó termésre számítani utána terjeszkedik.
Én inkább a szár miatt gondoltam rá, már a sajátomból vágtam is le és most szárítom. Utána tehénnel próbaetetést végzek, majd az eredményről beszámolok.
Ja még egy kérdés, kinek milyen színű felszínű gumója van?
Nekem a virágágyásban van egy-két tő, és vékony körte alakú világos lila színű gumókat terem. A levele szára elég kicsi, és jó földben sokat locsolva is olyan 150 cm. Viszont bőven virágzik, ami pont nem szempont jelenleg . Viszont állítlag bizonyos fajtákat valami lisztharmat szerű betegség megtámad. Az enyém egészséges mint a hagymaszár.
Szóval magas nagylevelű csicsókára hajtok.
Az kell az OXEN POWER PROJECT-hez :)--- Ezután csak OPP :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8278

  • zsanettrp
  • zsanettrp profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 879
  • Köszönetek száma: 282
Nálunk is agyagban van. Két fajta van, az egyik első évben nem is jött ki, csak egy évvel későbbb, és azóta is alacsony maradt. Idén kipróbáljuk a gumóját. A másik fajta 2,5 méteres, többcentis szárral, finom de göcsörtös gumókkal. Idén kezd jól látszani, hogy lassan de biztosan terjeszkedik a föld alatt, most már méteres távolságokban is megjelentek hajtások az alapállománytól.

Idén télen mindenképp kipróbálom a tyúkokkal tojáshozamtesztelésre. Jövőre pedig kipróbálom a kétszeri kaszálást. Köszi a tippeket, Martindian! :)
Zsanett
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

csicsóka 10 éve 6 hónapja #8290

  • martindian
  • martindian profilkép
  • TÁVOL
  • Moderator
  • Hozzászólások: 1209
  • Köszönetek száma: 578
Joz,
megtorten a tehezabaltatasi teszt tegnap...3honapos bocotol a hamarosan ello tehenig teszteltuk,ki hogyan ugrik a csicsoka zoldre...ahogy sejtettem CSONT NELKUL BENYOMTAK ES VARTAK A KOVETKEZO ADAGOT...eppen beesett az egykori tsz, szarvamarha felugyeloje (allatorvos) aki par szazezres tapasztalaton van tul 65 eves korara es o is azt mondta, hogy a szarvasmarha szivesen fogyasztja csicsokat..mind a gumot,mind a szarat.

a lila csicsoka tapasztaltom szerint olyan ,mint a zold krumpli, vagy eppen novekedesben van, tehat a gumo vege fele lilas picit...az ami a talajnak szinte felszinen van,eri a napfeny az picit lilas nekem is (erre irtam, hogy zold krumpli)

ultetesre egy nagy tetelben ulteto srac azt javasolta tavaly, hogy 40cm re a toveket egymastol es a sorokat egy rotakapanyira+10cm egymastol, ha muvelni akarod
Nalam 40X40cm es gumotvra voltak negyzetracsban es bejott...szantott foldbe kerultek es parlagfu jott egyedul benne, az is kb 150cm magasra, de az is jo takarmany..a suruseg miatt a levelek nem egtek,szaradtak ...es a talaj is nedvesebb tudott maradni..en iden is 40X40 ben ultetem a hektaros tablaba is..ulteto gumo mennyiseget sajna nem tudok,mert ossze-vissza ultettem...
Ja meg egy ami a takarmnanyosokat talan erdekli;
- gombolyu gumo 1-2 szar a felszinen nagyobb
- rucskos nagy gumo 1-8 szar a felszinen (ha csak egy akkor az bitang vastag es rengeteg iranyba agazik szet)
- darabokra vagott gumo vekonyabb es alacsonyabb szarat hozo, rengeteg apro gumot termeszto

Joz, ha a gumok erosen lilak akkor ehet nem csicsoka...most ezt nem poenbol irom es nem benned ketelkedem,de tegnap a tehenesz csicsokajat nezegettem , hogy milyen sok a virag rajta az enyemhez kepest,mire ramvigyorgott, hogy az nem csicsoka! hanem disznoveny...nekem tok ugyanaz a szar es level,csak talan sokkal tobb az egy helyrol kinovo szar...50-150cm kozott van a magassaga...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.140 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum