Hú, ez az exkalibur nagyon vagánynak tűnik...Mekkora a felülete az 5 tálcának eggyütéve? Itt is gyorsabban aszalódik a cucc az alsó tálcákban, van van annyira okos, hogy egyenletesebben aszal?
Mi egy sokkal egyszerűbb (és olcsóbb) aszalót használunk évek óta (ami csak úgy ránkszármazott), egy Hauser 5 tálcásat (FD 510). Ilyen típusú aszalót csomó márkából árulnak, szerintem nincs köztük nagy különbség. Igaziból annyira kő egyszerű gépről van szó, hogy ez is teljesen jól és megbízhatóan működik, egyszerűen nincs ami elromoljon benne (lekopogom). Jól aszal, viszont annyiból kicsit buta, hogy alul fújja a meleget, így az alsó tálcák gyorsabban száradnak, párszor át kell pakolászni. Ha esetleg ilyen kaliberűt vennétek, egy trükk: ennek az 5 db műanyag tálcáját kis pöckökkel két távolságra lehet állítani egymástól. Ez nagyon hasznos, mert ha nagyobb gyümölcsöket aszal az ember, az is befér, de ha valami kisebbet, akkor a kisebb állásban közelebb vannak a tálcák a hőhöz és gyorsabban aszal. Nekünk egy ok van ami miatt szinte biztos, hogy előbb-utóbb veszünk egy másik aszalót: folyton mérgelődök, hogy ha már vacakol az ember az aszalással, akkor miért nem nagyobb...belefér mondjuk 3 kg gyümölcs, hát annak 20-30 %-a símán elfogy aszalás közben, úgyhogy lesz az egészből mondjuk fél kg aszalvány, nincs olyan fajta aszalt gyümölcs, amiből ne ennénk meg többet könnyedén. Ezt az aszalót 20-30 perc alatt megtöltjük gyümölccsel,én szívesen szánnék rá egy órát inkább, de legyen egy jó nagy adag aszalvány a végére.